9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalGala premiilor Oscar are loc în ziua în care s-a născut singurul...

Gala premiilor Oscar are loc în ziua în care s-a născut singurul regizor român nominalizat la trofeul râvnit de toată lumea

Gala Premiilor Oscar 2017 are loc chiar în ziua în care s-a născut un român, de altfel, singurul care a fost nominalizat la premiile Oscar la categoria cel mai bun regizor.

Gala Premiilor Oscar 2017 are loc chiar de ziua de naștere a lui Jean Negulesco (numele său real este Ioan Negulescu), singurul regizor român nominalizat la premiile Oscar.

Născut în Craiova, la 26 februarie 1900, Negulesco a cochetat iniţial cu pictura, ajungând la Paris şi fiind prieten cu Brâncuşi, Modigliani şi Tzara. În 1927 s-a căsătorit şi s-a mutat în SUA, în New York, apoi în Los Angeles.

El a devenit asistent de regie, apoi şi-a încercat forţele ca regizor principal. În 1941 a fost desemnat să regizeze pelicula “Şoimul maltez”, cu Humphrey Bogart în rolul principal, dar a fost înlocuit, după doar două luni, cu faimosul John Houston.

Negulesco a reuşit, totuşi, ca în 1948 să fie nominalizat la Oscar, la categoria “cel mai bun regizor”, cu filmul “Johnny Belinda”. Nu a câştigat, dar a avut satisfacţia de a o vedea pe interpreta rolului principal din pelicula lui, Jane Wyman, triumfând drept “cea mai bună actriţă”.

Românul a simțit faima în 1953, cu filmul “How To Marry a Millionaire”, ce a avut-o în rol principal pe Marylin Monroe. Printre cele mai celebre filme ale sale se numără Singapore Woman (1948), Johnny Belinda (1948), Titanic (1953),  Three Coins in the Fountain (1954).

Negulesco a murit pe 18 iulie 1993, în Spania, la Marbella, răpus de un atac de cord. În necrologul dedicat regizorului român, cei de la The Independent l-au trecut pe Negulesco pe aceeași listă cu marii regizori ai epocii de aur de la Hollywood – Zinnemann, Kazan, Wilder, Mankiewicz, Huston – care au transformat cinematografia americană.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă