7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalCapsula Starliner, lansată de Boeing, nu s-a plasat pe orbita corectă

Capsula Starliner, lansată de Boeing, nu s-a plasat pe orbita corectă

Este vorba despre o misiune de încercare spre avanpostul orbital, desfăşurată fără echipaj uman la bord, informează AFP şi SPACE.com, via Agerpres.

Racheta Atlas V, aparţinând United Launch Alliance, a fost lansată cu succes de la Cape Canaveral, Florida, la ora 11:36 GMT. La o oră după lansare, echipa de control a misiunii a depistat o anomalie privind capsula CST-100 Starliner. Boeing şi NASA nu au oferit încă detalii despre anomalie şi despre soarta capsulei.

“Starliner pe orbită stabilă. Aprinderea (motoarelor n.r.) necesară pentru întâlnirea cu ISS nu s-a produs. Lucrăm la această problemă”, a fost mesajul lansat pe Twitter de administratorul NASA, Jim Bridenstine.

La aproximativ 15 minute după lansare, Starliner trebuia să-şi aprindă motoarele timp de 40 de secunde pentru a se plasa pe orbita stabilită pentru întâlnirea cu staţia orbitală. Însă în această etapă a misiunii, inserţia orbitală este “non-nominală”, conform NASA şi Boeing, ceea ce înseamnă că Starliner nu se află pe traiectoria bună pentru a ajunge la ISS.

“Ne confruntăm cu o inserţie non-nominală dar capsula se află într-o poziţie stabilă”, a precizat şi un purtător de cuvânt al Boieng.

“Controlorii de zbor (…) stabilesc viitorii paşi ce trebuie făcuţi. Boeing şi NASA colaborează pentru a examina opţiunile pentru misiune, în timp ce Starliner continuă să se afle pe orbită”, conform unui alt reprezentant al Boeing.

NASA a pus capăt brusc transmisiunii în direct a misiunii, promiţând că va reveni mai târziu cu alte informaţii.

NASA nu mai dispune de mijloace de transport spre şi dinspre ISS pentru astronauţii săi, după retragerea din uz a flotilei americane de navete spaţiale în 2011, după 30 de ani de serviciu. Din 2011 şi până în prezent, NASA s-a bazat pe capsulele Soyuz, aparţinând Agenţiei spaţiale ruse, Roskosmos, pentru astfel de misiuni. Sub preşedinţia lui Barack Obama, NASA a oferit contracte în valoare de miliarde de dolari pentru Boeing şi SpaceX, companii care dezvoltă noi capsule “made in USA” pentru transportul astronauţilor.

Conform programului Starliner, după această misiune test urma să fie lansată o misiune cu 3 astronauţi spre ISS.

“La începutul anului viitor vom trimite astronauţi americani, la bordul unor rachete americane, lansate de pe teritoriul american, pentru prima oară după retragerea navetelor spaţiale din 2011”, declara joi administratorul NASA, Jim Bridenstine.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă