Campania prezidențială a lui Joe Biden, dinamitată de afacerile ucrainene ale lui Biden Jr.

Comisia pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale din Senat investighează e-mailurile recent lansate care arată că Hunter Biden l-a prezentat pe tatăl său, fostul vicepreședinte Joe Biden, unuia dintre șefii firmei ucrainene de gaze naturale Burisma Holdings în 2015.

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Actualizat: 17.10.2020 - 08:27

Președintele comisiei, Ron Johnson, a declarat că reprezentanții comitetului au luat legătura cu persoana care a furnizat e-mailurile și procedura este la acest moment în curs de validare a informațiilor.

E-mailurile în cauză au fost obținute de New York Post și au dezvăluit că fiul lui Biden l-a prezentat pe vicepreședintele american de atunci unuia dintre șefii firmei ucrainene de gaze naturale Burisma Holdings cu mai puțin de un an înainte ca acesta să-i preseze pe oficialii guvernamentali din Ucraina să îl concedieze pe procurorul Viktor Shokin, care investiga compania.

Raportul New York Post a dezvăluit că Biden, la cererea lui Hunter, s-a întâlnit cu Vadym Pozharskyi în aprilie 2015 la Washington, D.C. Întâlnirea a fost menționată într-un e-mail de apreciere, potrivit ziarului, pe care Pozharskyi l-a trimis lui Hunter Biden pe 17 aprilie 2015 - la un an după ce Hunter și-a asumat poziția sa lucrativă în consiliul de administrație al Burisma.
„Dragă Hunter, îți mulțumesc că m-ai invitat la DC și ai dat ocazia să-l cunosc pe tatăl tău și ai petrecut [sic] ceva timp împreună. Este realitate [sic] o onoare și o plăcere”, se poate citi în e-mail.

Un e-mail anterior din mai 2014 a arătat, de asemenea, cum Pozharskyi, reprezentant al conducerii societății Burisma, îi cerea lui Hunter „sfaturi” cu privire la modul în care și-ar putea ”folosi influența în numele companiei”.

Întâlnirea dintre Joe Biden și Vadym Pozharskyi a avut loc cu mai puțin de un an înainte ca fostul vicepreședinte să fi presat oficialii guvernamentali din Ucraina să-l concedieze pe procurorul Viktor Shokin.

Biden este amintit chiar lăudându-se în fața camerelor că, când era vicepreședinte și conducea relațiile politice cu Ucrainei ale administrației Obama, a presat cu succes Ucraina să îl concedieze pe Shokin, care era procurorul șef la acea vreme. „M-am uitat la ei și le-am spus: Plec peste șase ore. Dacă procurorul nu este demis, nu primiți banii ", a spus Biden Consiliului pentru relații externe în 2018.

Biden și aliații săi au susținut, totuși, că intervenția sa care a determinat concedierea lui Shokin nu a avut nimic de-a face cu fiul său, ci mai degrabă a fost legată de preocupări privind faptele de corupție. Biden a susținut în repetate rânduri că „nu i-a vorbit niciodată fiului despre afacerile sale din străinătate”.

În octombrie 2019, Biden a declarat programului de radio „New Hampshire Today cu Jack Heath” că „nu” a discutat niciodată cu fiul său „sau cu vreun membru al familiei despre ceea ce a făcut: ”Nu am avut niciodată o discuție cu fiul meu despre asta”.

Comitetul Johnson investighează relațiile comerciale externe ale lui Hunter Biden din 2019 și luna trecută a publicat un raport intermediar cu privire la investigația lor de câteva luni asupra rolului lui Hunter Biden în consiliul de administrație al Burisma și presupuselor sale „tranzacții financiare extinse și complexe”. Johnson și președintele Comitetului financiar al Senatului, Chuck Grassley, au declarat că ancheta lor „s-a confruntat cu multe obstacole” din partea democraților și că agențiile executive „nu au respectat cererile privind furnizarea de documente”. Președinții au adăugat că „mai rămân multe lucruri de făcut” în ancheta lor.

Hunter Biden este fiul candidatului la președinția democratică Joe Biden. Istoricul său de lucru a jucat un rol principal în eforturile de destituire a lui Trump la începutul acestui an. El și tatăl său au negat orice acțiune greșită legată de munca sa.

Raportul de 87 de pagini preciza că oficialii administrației Obama „știau” că poziția lui Hunter Biden în consiliul Burisma este „problematică” și că aceasta interferează „în executarea eficientă a politicii în ceea ce privește Ucraina”.

„Această anchetă a ilustrat măsura în care oficialii din cadrul administrației Obama au ignorat semnele de avertizare clare atunci când fiul vicepreședintelui s-a alăturat consiliului de administrație al unei companii deținute de un oligarh ucrainean corupt”, se precizează în rezumatul executiv al raportului.

Între timp, New York Post a anunțat că e-mailurile publicate făceau parte dintr-o serie de date recuperate de pe un laptop care a fost trimis la un atelier de reparații din Delaware în aprilie 2019. Ziarul a raportat că pe laptop au apărut și alte materiale, inclusiv un videoclip, pe care l-a descris ca arătându-l pe Hunter fumând crack în timp ce era angajat într-un act sexual cu o femeie neidentificată, precum și alte imagini cu caracter sexual explicit.

FBI ar fi confiscat computerul și hard disk-ul în decembrie 2019. Proprietarul magazinului, însă, a spus că a făcut o copie a hard disk-ului și l-a dat ulterior avocatului fostului primar Rudy Giuliani, Robert Costello.

The New York Post a relatat că FBI a trimis solicitări despre hard disk și laptop către biroul procurorului din Delaware, unde un purtător de cuvânt a declarat presei că biroul „nu poate confirma și nici nu poate nega existența unei anchete”.

Rolul lui Biden în consiliul Burisma și relațiile sale comerciale au apărut în timpul anchetei de destituire a lui Trump din 2019.

Trump a făcut presiuni pentru ca oficialii ucraineni să analizeze rolul lui Joe Biden în eliminarea unui procuror ucrainean care anchetase fondatorul Burisma. Campania de presiune a lui Trump împotriva Ucrainei a determinat o plângere a denunțătorilor și, la rândul său, o anchetă de punere sub acuzare.

Cererea președintelui a venit după ce milioane de ajutoare militare ale SUA acordate Ucrainei au fost înghețate, acțiune pe care democrații au citat-o ​​drept ”un acord quid pro quo”.

Trump a fost achitat pentru ambele articole de punere sub acuzare - abuz de putere și obstrucționarea Congresului - în februarie trecut.

Citește totul despre:

Comentarii