12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalCameleonul vesel de la Comedy Cluj a împlinit 5 ani

Cameleonul vesel de la Comedy Cluj a împlinit 5 ani

Cel mai simpatic şi mai vioi festival de film din România, Comedy Cluj, dedicat, aşa cum îi spune şi numele, filmelor care scot în evidenţă latura comică a vieţii, a ajuns la cea de-a cincea ediţie.

 

Având ca trofeu un cameleon zâmbăreţ, festivalul se axează de fapt pe ceea ce se numeşte ”comedy drama” pentru că, după cum ne-a explicat Horaţiu Dan, directorul artistic al Comedy Cluj, ”comedia este cameleonică, adeseori se ascunde sau se deghizează, se îmbracă în felurite culori şi ia diverse forme. Comedia are o infinitate de ”feţe”. De fapt, viaţa în sine este o comedie,” a mai completat tânărul director de festival.

Cert este că acest eveniment a crescut precum Făt Frumos, fiind acum considerat cel mai mare festival din Europa dedicat filmului de comedie. Nu este deci deloc de mirare că cineaşti renumiţi
şi-au dorit să participe în competiţia de la Comedy Cluj. Printre ei s-a numărat şi regizorul debutant Dustin Hoffman, al cărui film ”Quartet”, cu Maggie Smith în rolul principal, a câştigat premiul publicului, fiind cel mai îndrăgit de cinefilii clujeni.

Tot în competiţie s-au înscris şi filme care au luat premii la festivaluri de top, precum cele de la Cannes şi de la Rotterdam. Matteo Garrone, de pildă, cu filmul ”Reality”, premiat anul trecut pe Croazetă, peliculă ce spune povestea unui pescar napoletan ce devine obsedat de dorinţa de a participa la Big Brother, a câştigat la Cluj, premiul de cel mai bun regizor.

Pe lângă premiile acordate filmelor din competiţie, de la Cluj a plecat cu un cameleon auriu şi actriţa Oana Pellea, care a primit premiul de excelenţă acordat ei şi tatălui ei, uriaşului actor Amza Pellea, un autentic simbol al filmelor de comedie româneşti: ”Sunt de acord să împart acest premiu cu tata, care ne priveşte acum de sus, dar dacă premiul este al amândurora, excelenţa îi aparţine în exclusivitate lui”, a declarat Oana Pellea, care a fost extrem de emoţionată la gala de decernare a premiilor, transmiţând acest sentiment din plin şi spectatorilor. Actriţa s-a mai întâlnit cu publicul clujean şi cu o seară înaintea galei la proiecţia filmului ”Am o slujbă naşpa rău”. După film, Oana Pellea a răspuns şi la o serie de întrebări puse de către spectatorii cuceriţi pe deplin de talentul ei.

Ca şi anul trecut, spectacolul de final i-a aparţinut excelentului artist Serge Bromberg, un pătimaş restaurator de filme vechi, care a adus la Cluj câteva pelicule absolut inedite cu Charlie Chaplin, găsite întâmplător în casa din Elveţia, unde a locuit în ultimii ani de viaţă marele artist. Serge Bromberg a susţinut un cine-concert, acompaniind live la pian, cum se făcea în copilăria cinematograului, aceste pelicule redate marelui public într-un mod aproape miraculos.

Juriul acestei ediţii a fost prezidat de Maja Bogojević, fondatorul şi redactorul şef al primei reviste de film din Muntenegru – Camera Lucida, decan şi lector al Universităţii „Donja Gorica“ din Muntenegru, dar şi fondator şi preşedinte al secţiunii din Muntenegru al asociaţiei FIPRESCI (anul acesta fiind membră a juriului FIPRESCI la Festivalul de la Cannes). Alături de ea, cei care au decis câştigătorii acestui an sunt: Dan Burlac, unul dintre cei mai de succes producători din România şi câştigător în calitate de coproducător al Leopardului de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul de la Locarno 2013, Simone Fenoil directorul departamentului de Proiecte Europene la Scuola Holden din Torino, Ksenia Koltsova colaboratoare timp de 10 ani pentru festivaluri internaţionale de film din Rusia şi Oscar Alonso, responsabil de festivaluri şi subvenţii la cel mai mare distribuitor european de filme spaniole şi sud-americane, Latido Films.

distincţii

Competiţia
de lungmetraj

Cel mai bun film: ”Paulette” (Franţa, 2012, regia Jérôme Enrico)

Cea mai bună regie: Matteo Garrone – ”Reality” (Italia, 2012)

Cel mai bun scenariu: Régis Roinsard, Daniel Presley, Romain Compingt pentru scenariul filmului ”Populaire” (Franţa, 2012, regia Régis Roinsard)

Cea mai bună interpretare: Ton Kass pentru rolul principal din filmul ”Matterhorn” (Olanda, 2013, regia Diederik Ebbinge)

Premiul Publicului: ”Quartet” (Marea Britanie, 2012, regia Dustin Hoffman)

Competiţia
de scurtmetraj

Cel mai bun scurtmetraj studenţesc: ”Pui pentru Karl” (Germania, 2012, regia Jan Liedtke)

Cel mai bun scurtmetraj independent: ”Frank-Étienne” (Franţa, 2012, regia Constance Meyer)

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă