16.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăInternaționalBlinken: Ucraina spune că nu va lansa arme americane în Rusia

Blinken: Ucraina spune că nu va lansa arme americane în Rusia

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că Ucraina a dat asigurări că nu va folosi sisteme de arme americane cu rază lungă furnizate de guvernul de la Washington împotriva țintelor de pe teritoriul țării vecine, Rusia.

Blinken a fost întrebat ce s-ar putea face pentru a minimiza riscurile de escaladare, pe măsură ce Statele Unite furnizează Ucrainei sisteme de arme cu rază lungă, după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Washington, potrivit Reuters.

Ucraina va primi arme americane pentru a lupta eficient cu Rusia, constând în sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune

Președintele Joe Biden a fost de acord să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi cu precizie ținte rusești cu rază lungă de acțiune, ca parte a unui pachet de arme de 700 de milioane de dolari care urmează să fie prezentat mai târziu în cursul zilei.

„Ucrainenii ne-au dat asigurări că nu vor folosi aceste sisteme împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei”, a spus Blinken. „Există o legătură puternică de încredere între Ucraina și Statele Unite, precum și cu aliații și partenerii noștri”.

Epava arsă a unui tanc rusesc se află în pământ, în timp ce un soldat ucrainean poartă armamentul despre care se spune că ar fi cauzat distrugerea tancului, notează BBC.

Javelinul, o armă sol-aer care poate doborî ținte de până la 4 km depărtare și poate fi controlată de o unitate portabilă care nu arată mult diferit de o consolă de jocuri video, dar poate trimite un proiectil lung de un metru direct prin lateral sau deasupra unui tanc blindat.

Însăși prezența armelor de fabricație americană „provoacă panică” în rândul trupelor ruse, susține armata ucraineană – și este pe cale să obțină încă 2.000 dintre ele.

Rachetele Javelin se numără printre articolele promise Ucrainei de către SUA într-un nou pachet de asistență militară de 800 de milioane de dolari (608,3 milioane de lire sterline), anunțat miercuri de președintele Joe Biden.

Alte armamente includ drone care pot fi transformate în bombe zburătoare și arme antiaeriene.

Dar vor ajuta aceste transporturi Ucraina să depășească forța de invazie mai numeroasă și mai bine echipată a Rusiei?

Ce va trimite America Ucrainei?

Noul ajutor american pentru Ucraina include o gamă largă de echipamente militare, variind de la 25.000 de seturi de armătură și căști fiecare până la puști și lansatoare de grenade, mii de alte arme antitanc și cartușe de peste 20 m de muniție.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă