15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalAventuri poliţiste cu pisici, „În direct din Feliningrad”

Aventuri poliţiste cu pisici, „În direct din Feliningrad”

Un furt la Banca Pisicească de Credit şi unul la Gogoşeria lui Burtică aruncă în aer liniştea oraşului Feliningrad. Faimosul detectiv Pisicel intră în scenă cu misiunea de a prinde gangsterii-pisici. Ne ţin la curent cu desfăşurarea evenimentelor prezentatorul Pisică Popescu şi reporterul Mâţă care transmite de la faţa locului.

Este subiectul piesei de teatru radiofonic pentru copii, „În direct din Feliningrad”, ce va fi transmisă în avanpremieră, miercuri, 1 iunie, pe www.romanialibera.ro,  apoi, în programele Teatrului Naţional Radiofonic pentru Copii.

 Comedia poliţistă cu pisici şi şoareci este rezultatul muncii unei echipe formate din nouă oameni şi reprezintă debutul în dramaturgie al Elenei Vlădăreanu, cunoscută ca poet şi jurnalist cultural.

Cei care dau viaţă personajelor pisiceşti sunt Robert Bălan, responsabil şi cu regia şi adaptarea radio, Ramona Cutină, Paula Gherghe, Ioana Calotă, Maria Obretin, Orlando Petriceanu, Mădălina Duţescu şi Cătălin Dinu.

 Am tras cu ochiul la înregistrarea piesei, într-unul din studiourile Radiodifuziunii Române. La posturi, în faţa microfoanelor, actorii îşi iau rolurile în serios şi devin, pe rând, prezentatorul radio Pisică Popescu, reporterul Mâţă, Ronţina, Coastedese, Burtică, gangsterul Chaton, Mister Mâtz, Miţontakis, Herr Mau, Pisicel şi jandarmii purici.

În studio se află „alei” de lemn sau de marmură, uşi de diferite dimensiuni, o scară interioară şi diverse accesorii pe care actorii le folosesc pentru a reda sunetele ce ţin locul acţiunilor scenice pe care le-am vedea la un teatru „obişnuit”.

„În teatrul radiofonic trebuie să te concentrezi şi să îţi dai seama că degeaba îţi mişti faţa sau degeaba transpiri şi pretinzi că eşti emoţionat. Trebuie să transmiţi totul şi să îţi transmiţi vocal toate emoţiile. Corpul are o inteligenţă mare, dacă te relaxezi un pic, vocea preia comanda şi poţi transmite aceste emoţii”, declară actriţa Ioana Calotă ce îi interpretează pe Pisicel şi pe Coastedese.

Piesa „În direct din Feliningrad”  există de şase ani sub diverse forme şi titluri. Era concepută pentru teatru de animaţie, dar a fost adaptată pentru radio în urmă cu două luni. Fiind foarte vizuală, trebuia transformată pentru a fi „simţită” prin radio.

„Am scurtat textul cam la jumătate, am mai micşorat o parte din scene,  am scos o parte din personaje şi din poveştile paralele. Dar am introdus alte personaje şi alte acţiuni, care să aibă valoare în varianta audio. De exemplu, în text e un personaj – un pisic, desigur – foarte gras, care în cazul în care spectatorii ar fi putut să-l vadă era spectaculos doar prin simpla sa apariţie. Dar aşa, valoarea sa comică se cam pierde. În schimb în varianta actuală a apărut ideea ca detectivul Pisicel să nu vorbească aceeaşi limbă ca celelalte personaje. Şi aşa a apărut în piesă şi un traducător, care tălmăceşte din „dialectul Nordic al mieunatului” şi care complică puţin situaţia”, declară Robert Bălan.

Şi cum trăim în permanenţă în setea de informare, piesa s-a îmbogăţit şi cu ştiri senzaţionale, prezentate din studio de Pisică Popescu şi de pe teren de reporterul Mâţă, ce înlocuiesc cumva rolul povestitorului din poveştile audio pentru copii.

Pe parcursul celor 50 de minute ale piesei copiii se vor amuza când vor afla prin câte aventuri trec pisicile gangsteri, vor avea ocazia să asculte un concert în „Miau” minor pentru şoarece şi orchestră şi vor afla dacă detectivul Pisicel este în stare să rezolve cazurile complicate de furt.

 

În direct din Feliningrad

-spectacol de teatru radiofonic pentru copii şi nu numai-

 Durata: 50 min.

Text: Elena Vlădăreanu

Cu:  Pisicel, Coastedese – Ioana Calotă; Pisică Popescu, Burtică – Ramona Cutină; Ronţina- Paula Gherghe, Mţă  – Robert Bălan, Chaton – Maria Obretin; Mister Mîţz  – Orlando Petriceanu, Herr Mau – Cătălin Dinu; Miţontakis – Mădălina Duţescu.

 Redactor: Irina Soare  Regia de montaj: Florin Bădic   Regia de studio: Janina Dicu   Coloana sonoră şi regia tehnică: Vasile Manta

 Regia  şi adaptarea radiofonică: Robert Bălan

Un proiect iniţiat de Asociaţia Art No More şi sprijinit de România Liberă.  

Un spectacol produs de Societatea Română de Radiodifuziune  prin Teatrul Naţional Radiofonic.                                   

Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă