13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalAtentat în Kandahar

Atentat în Kandahar

Talibanii au recunoscut că atacul îl viza pe șeful NATO, Scott Miller. Anunțul Pentagonului a intervenit după cinci zile de la atentatul din Kandahar contra reședinței guvernatorului unde erau reuniți responsabilii afghani de rang înalt și o delegație militară în care se afla șeful armatei americane și al NATO în Afghanistan, generalul Scott Miller.

Participanții au fost evacuați în siguranță în sudul țării. Versiunea inițială preciza că, în acel atac, un taliban infiltrat printre gărzile de corp ale guvernatorului provinciei Kandahar l-a ucis pe generalul Abdul Raziq, șeful poliției și omul forte din sudul Afghanistanului, și pe Abdul Mohmin, șeful regional al serviciilor secrete afghane (NDS). Guvernatorul Zalmai Wesa, anunțat mort de către propriul adjunct, s-a dovedit a fi grav rănit.

 În seara atacului, colonelul Knut Peters, purtător de cuvânt al misiunii NATO în Afghanistan, preciza că „trei americani, un civil, un militar și un angajat al unei firme private de securitate” au fost răniți și de asemenea șase gărzi de corp și doi membri ai NDS. El nu a precizat niciun moment gradul acelui militar american, autoritățile dorind să păstreze secretul cât mai mult timp posibil. Un ziarist și-a pierdut viața sub gloanțe.

Dar Washington Post a dezvăluit ulterior că rănitul era unul din adjuncții lui Scott Miller, generalul Jeffrey Smiley. Potrivit unei surse militare occidentale din Kabul, această discreție arată nivelul de îngrijorare al comandamentului american din Afghanistan care estima că „a trecut aproape de catastrofă” și în primele declarații generalul Miller afirma că singurul vizat de atacul talibanilor a fost doar generalul Raziq.

Surse militare locale susțin că dacă Miller ar fi fost rănit sau chiar ucis, impactul asupra strategiei Washingtonului și a comunității internaționale în Afghanistan ar fi fost unul major. Mai ales că emisarul american pentru pace în Afghanistan, Zamai Khalilzad, numit în septembrie, venea să dialogheze cu talibanii.

În ce îl privește pe generalul Abdul Raziq, numit „seniorul din Kandahar”, uciderea lui este epilogul unei vânători de un deceniu.,el aflându-se pe lista neagră a talibanilor”. 

 

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă