Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ghouta (Foto: Syria Direct)

Assad pregătește invadarea unei zone controlate de rebeli. SUA îl acuză că folosește arme chimice

Armata siriană şi-a întărit prezenţa lângă Ghouta de Est, pregătindu-se să lanseze un asalt major asupra acestei enclave a insurgenţilor situate lângă Damasc, informează AFP citată de Agerpres.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 19.02.2018 - 09:57

Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizație cu sediul la Londra, a declarat că "întăririle au fost încheiate, ofensiva aşteaptă semnalul de începere".

Potrivit acestuia, desfăşurarea de noi unităţi militare şi de soldaţi, precum şi încercuirea întregii zone Ghouta de Est a început în urmă cu 15 zile.

Locuitorii Damascului se pregătesc, la rândul lor, pentru eventuale tiruri de ripostă în cazul unei ofensive de anvergură a regimului asupra enclavei rebele.

Regimul lui Bashar al-Assad, susţinut de Rusia, şi-a intensificat atacurile militare împotriva enclavei aflate sub asediu din 5 februarie. Mai mult de 250 de civili au fost ucişi în Ghouta de Est şi 775 au fost răniţi în cinci zile de raiduri intensive, în timp ce aproape 20 de civili, printre care trei copii, au murit la Damasc.

Acalmia relativă din ultimele câteva zile intervine în condiţiile în care negocieri, la insistenţele Rusiei, au loc între regim şi facţiuni rebele "pentru a-i evacua, într-o primă perioadă, pe combatanţii din Hayat Tahrir al-Sham", a precizat Abdel Rahman. Prezenţa în regiune a acestei grupări jihadiste dominate de fosta ramură siriană Al-Qaida este limitată, însă ea controlează unele sectoare adiacente ale capitalei.

Duminică, publicaţia siriană Al-Watan, apropiată regimului, a relatat şi ea despre negocieri între Damasc şi insurgenţi. "O eşuare a negocierilor ar marca începutul unui asalt", subliniază directorul OSDO.

Guvernul sirian a securizat deja în 2017 largi zone de la periferia Damascului, prin acorduri de evacuare a civililor şi combatanţilor, transferaţi în special spre provincia Idleb, în nord-vestul Siriei.

Dacă un acord este încheiat la Ghouta de Est, jihadiştii ar urma să fie trimişi în această singură provincie ce încă se sustrage controlului din partea Damascului.

Circa 400.000 de persoane mai trăiesc în Ghouta de Est, unde mai multe sute de locuitori necesită o evacuare medicală urgentă.

Comentarii

loading...