17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalArmata americană investește două miliarde de dolari în inteligența artificială

Armata americană investește două miliarde de dolari în inteligența artificială

DARPA a anunțat o investiție de două miliarde de dolari pentru următorii cinci ani în domeniul inteligenței artificiale. Această agenție de cercetare de vârf în domeniul tehnologiei a contribuit la dezvoltarea Boston Dynamics, una din întreprinderile de robotică cele mai avansate din lume, care a conceput celebrul robot-câine Big Dog, destinat inițial armatei.

Noul program botezat „AI Next“ are în vedere un viitor în care roboții sunt mai mult decât simple mașini care execută acțiuni conform unei programări limitate. Roboții militari vor funcționa mai mult ca și camarazi de arme, potrivit explicațiilor din comunicatul care prezintă programul.

Integrarea acestor tehnologii în sistemele militare, colaborarea acestora cu soldații, „va facilita luarea deciziilor în zonele de luptă complexe și unde timpul este determinant, va permite analizarea  informațiilor masive, care pot fi incomplete și contradictorii, și, de asemenea, va permite îndeplinirea, fără asistență umană și cu un înalt nivel de autonomie, a unor misiuni critice din punct de vedere al securității umane,

În acest scop, DARPA abordează marile provocări ale inteligenței artificiale, AI. În prezent, inginerii nu sunt în măsură să explice în ce mod un sistem bazat pe o rețea de neuroni artificiali – tehnologie la originea marilor progrese din ultimii ani – ia deciziile pe baza unor informații considerate corecte.

Pentru a fi acceptate de armată, și de societate în general, aceste tehnologii trebuie să se dovedească a fi raționale, capabile să ia deciziile optime.

În armată, se caută să se limiteze luarea unor decizii pe baza unor informații masive, haotice, dar sistemele IA sunt capabile să analizeze și să hotărască în timp real în aceleași condiții. Mai rămâne ca specialiștii militari să dovedească acuratețea acestor decizii.

Modul în care AI ar putea fi utilizată în zonele de război este o operațiune foarte delicată și de ani de zile numeroși cercetători sunt îngrijorați de o „cursă a înarmărilor“ în acest domeniu. 

Dezbaterea a reizbucnit în primăvară, când angajații Google au aflat că firma lor va colabora cu Pentagonul pentru proiectul Maven, vizând analizarea imaginilor furnizate de drone. Google s-a retras din proiect și s-a angajat să nu pună tehnologiile sale IA în serviciul armatei.  

Cele mai citite

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...

Beneficiile săpunurilor naturale bio antiacneice

Acneea reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dermatologice, afectând milioane de persoane la nivel global, indiferent de vârstă sau gen. Caracterizată prin...

Ce inovații a adus Rolex în lumea ceasurilor?

De peste 100 de ani Rolex a acaparat piața ceasurilor de lux, devenind una dintre cele mai cunoscute și apreciate mărci producătoare din întreaga...
Ultima oră
Pe aceeași temă