13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAplicația de întâlniri gay Grindr se confruntă cu o amendă de 9,6...

Aplicația de întâlniri gay Grindr se confruntă cu o amendă de 9,6 milioane de euro în Norvegia

Decizia este preliminară, dar dacă amenda este confirmată, aceasta va fi cea mai mare pedeapsă luată în considerare până în prezent de Autoritatea Norvegiană pentru Protecția Datelor (DPA).
 
DPA a spus că utilizatorii Grindr au fost obligați să accepte politica sa de confidențialitate și că aplicația nu i-a informat că datele lor vor fi partajate cu terți și nici nu le-a cerut consimțământul.
 
Ca urmare, informațiile personale sensibile au fost partajate cu companiile de publicitate. Grindr nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu din partea Financial Times.
 
„Grindr este văzut ca un spațiu sigur și mulți utilizatori doresc să fie discreți. Cu toate acestea, datele lor au fost partajate cu un număr necunoscut de terțe părți, iar orice informație cu privire la acest lucru a fost ascunsă ”, a declarat Bjorn Erik Thon, directorul general al DPA.
 
Grindr a făcut obiectul unui control asupra practicilor sale de protecție a datelor din trecut. În 2018, Consiliul norvegian al consumatorilor a depus o plângere împotriva companiei după ce un raport al institutului norvegian de cercetare Sintef a declarat că societatea a distribuit date, inclusiv statutul HIV, cu două părți terțe.
 
Compania s-a apărat la acea vreme și a spus că nu a vândut informații personale ale utilizatorilor către terți sau agenți de publicitate și că va lua măsuri pentru a „întrerupe partajarea” statutului HIV, care a fost folosit pentru a furniza servicii precum memento-uri pentru testarea HIV.
 
„Mesajul este simplu:„ ia-l sau lasă-l ” nu este consimțământ. Dacă vă bazați pe „consimțământul” ilegal, sunteți supus unei amenzi puternice. Acest lucru nu privește doar Grindr, ci multe site-uri web și aplicații ”, a declarat Ala Krinickytė, avocat pentru protecția datelor la noyb, un grup de campanie care a depus o plângere împotriva Grindr, împreună cu Consiliul Norvegian al Consumatorilor și Centrul European pentru Drepturi Digitale.

DPA a spus că anchetele împotriva celor cinci companii de tehnologie care au primit date de la Grindr, inclusiv MoPub deținut de Twitter, continuă.
 
Grindr are până la 15 februarie să răspundă deciziei. Compania a fost vândută anul trecut de către Beijing Kunlun Tech, o companie de jocuri, către San Vicente Acquisition pentru aproximativ 608,5 milioane de dolari, după ce Comitetul pentru investiții străine din Statele Unite a ridicat îngrijorarea cu privire la proprietatea sa.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă