34.6 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăInternațional„Angry Birds“, de la jocurile video, pe marile ecran

„Angry Birds“, de la jocurile video, pe marile ecran

În decembrie 2009, când oamenii din toată lumea l-au descoperit prin telefoanele lor mobile, n-au ştiut că au în față un adevărat fenomen. Unul dintre cele mai faimoase jocuri video – Angry Birds – a fost descărcat de peste trei miliarde de ori. Acum, acesta ajunge pe marele ecran, iar spectatorii vor afla în sfârşit cum şi-au dobândit aceste păsări renumele de „furioase“.

Nişte porcuşori verzi invadaseră insula dorind să fure ouăle păsărilor ne-zburătoare – iar păsările, pe bună dreptate, înnebuniseră de furie.  Cum ai putea să te simţi dacă cineva ar veni în casa ta şi ţi-ar răpi copiii?

În comedia animată 3D „The Angry Birds Movie“ vom afla în sfârşit de ce sunt aşa de furioase celebrele păsări. 

Filmul ne duce pe o insulă unde trăiesc numai păsări fericite, care nu ştiu să zboare – cel puţin majoritatea lor.  În acest paradis, Red (Jason Sudeikis), Chuck, pasărea cea iute şi nervoasă (Josh Gad în primul său rol animat după „Frozen“), şi volatilul Bomb (Danny McBride) au fost aproape întotdeauna nişte outsideri.  Dar atunci când insula e invadată de porcuşori verzi misterioşi, aceşti trei ciudaţi sunt singurii care pot să-şi dea seama de intenţiile ascunse ale invadatorilor. 

Lucrând alături de echipa Rovio, realizatorii filmului au dezvoltat ideile de bază ale jocului.  „Întrebarea pe care o pune Rovio tot timpul e: „de ce sunt păsările aşa de furioase?“ recunoaşte Cohen.  „Filmul prezintă povestea care a stat la baza conflictului dintre păsările ne-zburătoare şi purceluşii verzi.  A fost o oportunitate  incredibilă de a crea mitologia universului de care aparţin păsările furioase.  Miliarde de oameni au dezvoltat o relaţie personală cu jocul video, dar nu se cunoştea povestea care dusese la războiul dintre păsări şi porcuşori. De aceea, terenul nostru de joacă era complet liber, ca şi cum am fi pornit-o de la zero, cu o idee originală.  De aceea, am menţinut elementele pe care fanii jocului le cunoşteau şi le îndrăgeau  – păsările furioase care nu pot zbura, dar au puteri speciale, porcuşorii verzi care le fură ouăle cu un fel de praştie – dar dincolo de aceste elemente, noi am reuşit să creăm o poveste originală“.

De fapt, Clay Kaytis, care este regizorul filmului, alături de Fergal Reilly, susţine că aşteptările fanilor jocului vor fi depăşite.  “Oamenii presupun că ştiu ce va conţine filmul pentru că au jucat şi ştiu jocul“, afirmă el, “dar adevărul e că noi am creat ceva ce-i va surprinde pe oameni când vor vedea filmul.  În calitate de realizatori ai acestui film putem spune că am creat un film la care noi înşine ne-am duce să-l vedem cu plăcere“. Astfel că, din premisele iniţiale ale filmului, realizatorii au creat o nouă povestire – o comedie bazată pe personaje. „Red este cu siguranţă o pasăre furioasă, iar Chuck şi Bomb au problemele lor, dar în esenţă ei sunt o mână de neadaptaţ,“, susţine Reilly. „Constaţi că ţii la ei, pentru că îţi dai seama că ei au problemele lor personale, dar în acelaşi timp se ocupă şi de problema comunităţii, care este cauzată de invazia porcuşorilor verzi. Ei trebuie să se lupte pentru a-şi salva civilizaţia, chiar dacă nu te-ai fi gândit nici în ruptul capului că ei ar putea reuşi acest lucru“.

Pe măsură ce personajele prindeau contur, realizatorii trebuiau să se ocupe de distribuţia actorilor care urmau să le dea glas. 

Mari actori de comedie, Jason Sudeikis, Josh Gad, Maya Rudolph, Danny McBride, Keegan-Michael Key sau Kate McKinnon, au fost capabili să vină cu idei comice grozave, care au conferit jocului lor o tentă de naturaleţe şi au dat viaţă personajelor animate pe care le interpretau.

Ideea de a transforma Angry Birds într-un film de lung-metraj a debutat în 2011, într-o discuţie între Hed şi David Maisel.  Producătorul executiv David Maisel, care fusese fondatorul Marvel Studios şi arhitectul ideii grandioase de a aduce pe ecran eroi cum ar fi Iron Man, Thor sau Captain America, căuta o nouă provocare. 

Maisel l-a contactat pe Mikael Hed, fondatorul Rovio şi producătorul executiv al filmului actual. 

Pentru a produce filmul, Rovio a creat Rovio Animation, care urma să deţină controlul asupra creaţiei personajelor şi să asigure finanţarea filmului.  În acest fel, Rovio se putea asigura de faptul că elementele esenţiale pe care le îndrăgeau fanii la Angry Birds urmau să fie cuprinse în filmul final.  În 2012, Hed, Mikko Polla şi Cohen au colaborat pentru a dezvolta povestea originală.

Faptul că au construit un studio de animaţie de la zero a creat condiţiile pentru reunirea unor mari talente în animaţie. Cohen, Hed şi Maisel l-au angajat mai întâi pe scenaristul Jon Vitti, care a creat „Familia Simpson“, scriind multe dintre episoadele serialului şi colaborând pentru crearea filmului de lung-metraj The Simpsons Movie, care a conlucrat cu Cohen pentru realizarea francizei „Ice Age“ și a francizei „Alvin and the Chipmunks“.

 „The Angry Birds Movie“ este din toate punctele de vedere rezultatul unui plan pe termen lung de a adapta jocul video pentru marele ecran.  Deşi personajele grafice au fost  iniţial create mult mai simplist, cum ar fi cele din Angry Birds Toons, filmul actual duce povestirea la un nivel superior.  De exemplu, Rovio a luat abia acum decizia de a da păsărilor grai, aripi şi picioare. 

În privinţa cuibului acestor păsări, scopul era să respecte atmosfera din jocul video, dar să creeze un mediu bogat din punct de vedere vizual, pe care scenograful Pete Oswald l-a denumit „stilizat, dar cu o tentă de realism“, iar fanii jocului îl vor numi „familiar, dar neaşteptat“. 

Desigur, realizatorii filmului au construit două locaţii majore – una era lumea bogată de pe Insula păsărilor, iar cealaltă, lumea dezordonată şi instabilă de pe Insula porcilor.  Iar în aceste lumi, artiştii şi-au lăsat imaginaţia comică să zburde liberă.  „Ei au scornit o tonă de glume vizuale“, susţine Oswald. 

Personajele

“Noi ne ocupam de două lucruri esenţiale – premisele comediei care prezintă lupta dintre două lumi cu culturi diferite şi motivul pentru care s-au înfuriat păsările“, spune Reilly.  “Jon Vitti a prins aceste două fire şi a scris un scenariu extrem de simpatic.  Iar atunci când eşti pregătit să înţelegi aceste premise, e mai uşor să creezi personaje cu adevărat comice.  Cheia care a descătuşat povestirea a fost pentru noi relaţia dintre Red, Chuck şi Bomb“.

Red este o pasăre furioasă. El l-cuieşte pe Insula păsărilor, într-o lume populată de personaje incredibil de naive şi fericite – aşa că, nu mai e necesar să spunem că el nu prea îşi găseşte locul aici.  Viaţa veselă, lipsită de griji a păsărilor contrastează radical cu cea a lui Red: el nu are decât câţiva prieteni, preferând să trăiască singuratic, la marginea oraşului, cu toanele, acreala şi sarcasmul lui.  Totuşi, atunci când sosesc porcii pe insulă, încercând să-şi pună în aplicare planul lor sinistru, Red este singurul care are curajul de a pune întrebările pe care ceilalţi nu îndrăznesc să le pună.

Red se cam lasă stăpânit de emoţii.  “De altfel noi toţi simţim că ne confruntăm în fiecare zi cu situaţii care ne încearcă răbdarea“, explică Cohen. 

Pentru acest rol, realizatorii s-au adresat lui Jason Sudeikis.  „Jason Sudeikis era perfect pentru acest rol.  Când aveţi un personaj ca Red, care e un bosumflat cu toane, aveţi nevoie de un actor ca Jason – care nu se poate abţine să nu fie simpatic atunci când îl interpretează.  Chiar şi atunci când spune sau face o mulţime de lucruri rele.  Dar cel mai important lucru este faptul că Jason este un actor extrem de talentat“, spune Cohen.  „El e un furios din naştere“, spune Sudeikis despre personajul său. 

„Se crede înţeleptul de pe corabia nebunilor.  Este un fel de Gică-contra şi de oaie neagră a turmei.  El iese în evidenţă pentru că e un ciudat, dar până la urmă pare a fi cel mai potrivit pentru a rezolva problema“.

Cei care i se alătură lui Red în campania de luptă împotriva porcuşorilor sunt Chuck şi Bomb – tot nişte ciudaţi cu furii nestăpânite, aflaţi pe o insulă unde toate păsările par a fi relaxate – care s-au nimerit în aceeaşi clasă unde trebuie să înveţe să-şi stăpânească nervii. Chuck este rapid.  El se mişcă repede şi vorbeşte repede – uneori chiar mai repede decât gândeşte, ceea ce-l bagă adesea în bucluc.  Dar per total e o pasăre cumsecade, care vrea cu tot dinadinsul să-şi facă prieteni, iar atunci când Red are nevoie de ajutor, el e primul care se oferă.

Chuck este interpretat de Josh Gad, al cărui ultim rol animat a fost  acela al lui Olaf, omul de zăpadă, care tânjeşte după zilele însorite de vară, în „Frozen“. 

Bomb are o inimă mare, dar este un soi de bec care stă să explodeze. El este amabil şi grijuliu – în majoritatea timpului.  Dar are o problemă, suferă de Sindromul Exploziv Intermitent.  Dacă se sperie sau se enervează – buuum!  Are tendinţa de a exploda cu adevărat.  A încercat de multe ori să se stăpânească, dar a constatat că îi e imposibil.  Totuşi, când porcii invadează insula, comportamentul lui pare a fi exact ceea ce trebuie.

În rolul său îl vedem pe Danny McBride, căruia personajul i se potriveşte ca o mănuşă.  Matilda era şi ea o pasăre furioasă.  Acum, ea pare complet reformată şi liniştită la exterior. Ea îşi foloseşte experienţa pentru a-i ajuta pe elevii din clasa de management  al furiei.  Totuşi, păsările vor afla în curând că Matilda ascunde o furie interioară, care îşi va face simţită prezenţa în cel mai rău sau mai potrivit moment.

Leonard este şeful porcuşorilor, care începe lupta dintre păsări şi porci.  Arogant, egocentrist şi maniacal, Leonard este un porc adevărat, aşa că nu e de mirare că îi poate ciufuli penele lui Red.

Bill Hader şi-a asumat acest rol.  În ceea ce priveşte cadenţa pe care trebuia s-o aibă vorbirea sa, Hader spune, „La prima înregistrare, am încercat să găsesc vocea potrivită. 

Realizatorii filmului vroiau să fie vocea lui Robert Preston din „The Music Man“.

 Am început de acolo, iar mai apoi, fiindcă Leonard este un porc mare şi impunător, vocea a căpătat accentele unui sudist“.  Vulturul atotputernic este un erou de legendă pe Insula păsărilor. Statuia sa domină totul pe insulă.  Dar nimeni nu l-a văzut de ani de zile, iar unele dintre păsări au început să se îndoiască de faptul că ar exista cu adevărat.  Dar atunci când Red, Chuck şi Bomb nu mai au cui să-i ceară ajutorul, ei consideră că nu vor avea nimic de pierdut dacă se vor îndrepta către misteriosul lider al păsărilor.  Peter Dinklage îl interpretează pe acest erou.  „Peter Dinklage este un mare actor de comedie“, afirmă Kaytis.  „El îşi aduce vocea tunătoare în slujba lui Mighty Eagle“.   

Muzica şi animaţia

Starul de muzică country, Blake Shelton, nu numai că a scris şi a interpretat cântecul original al filmului, “Friends“, dar are şi un rol de mică întindere în film, acela al  lui Earl, un porcuşor cowboy. 

Blake Shelton recunoaşte că atunci când a fost abordat pentru a compune cântecul, el a fost încântat de perspectiva de a scrie muzică de film, lucru pe care nu l-a mai încercat niciodată. 

Pop starul Charli XCX îşi aduce contribuţia cu “Explode“, muzicianul electro house, Steve Aoki furnizează coloana sonoră a unei secvenţe extraordinare, compoziţia lui Matoma, “Wonderful Life“, îşi găseşte reprezentarea vizuală, iar publicul se va ridica în picioare şi va dansa cu Demi Lovato, care va provoca un delir cu noua sa interpretare a clasicului “I Will Survive“. 

Pentru echipa de animatori de la Sony Pictures Imageworks, cea mai mare provocare a fost anvergura filmului.  Spre deosebire de jocul video, renumit pentru personajele schematice şi decorurile simple, realizatorii  filmului vroiau ca personajele şi locul unde se desfăşoară acţiunea să fie bogate în detalii şi demne de un film artistic.

Prima provocare era să realizeze tranziţia de la personajele unidimensionale  la cele cu forme, care puteau fi animate în 3D pe marele ecran.  „Personajele jocului sunt realmente simple.  Ele nu merg şi nu vorbesc.  Trebuia să aduc o oarecare complexitate acestor personaje, astfel încât ele să trăiască pe ecran“, susţine  directorul artistic Francesca Natale, care a realizat cea mai mare parte dintre personajele principale.

Red este un bun exemplu pentru această tranziţie.  Înainte de a construi un model computerizat, Natale a realizat 100 de crochiuri pentru Red, în cerneală şi vopsea.  “Trebuia să luăm în considerare o mulţime de lucruri – în primul rând trebuia să hotărâm dacă personajele trebuiau să arate ca nişte păsări, sau să fie mai apropiate de aspectul oamenilor“. 

Până la urmă, am hotărât ca personajele de bază să se apropie mai mult de oameni decât de păsări. „Am găsit un design de creatură care aducea a pasăre“, explică Natale. „Postura, mişcarea şi trăsăturile personajului semănau cu ale omului.  Acesta nu avea aripi propriu-zise, ci nişte braţe, care aveau silueta şi forma unor aripi“.

Porcii au pus acelaşi gen de probleme. Ei nu mai puteau fi schematici, ci personaje bine conturate. În film sunt o mulţime de porci, aşa că se punea problema dacă ei trebuiau să fie toţi la fel, sau complet diferiţi.  În definitiv, ei se mişcau ca o turmă, pentru îndeplinirea aceluiaşi stop, deci puteau fi identici. Şi totuşi noi am hotărât să fie unic“, relatează Natale. 

Când a realizat designul final, Natale şi-a predat lucrarea în mâinile lui Leo Sanchez Barbosa, un sculptor digital, care a transformat designul bi-dimensional într-un obiect tri-dimensional.  În final, în acţiunea filmului au fost implicate: 130 de păsări diferite şi peste100 de modele de porci. 

 

Cele mai citite

Multimilionarii Ucrainei, învinși de săracii lui Edi

Înaintea primului meci din Campionatul European, de la München, presa din Ucraina spunea că echipa României este „foarte slabă, formată din jucători de Serie B...

Instanța a respins cererea One United Properties de a cenzura investigațiile PUTEREA

Milionarul român vrea să i se scrie numai de bine. În caz că sapi mai mult decât trebuie în afacerea lui, te dă...

Durata zilelor s-ar putea modifica

Centrul Pământului pare să se rotească neobișnuit de încet în ultimii 14 ani, conform unui studiu recent, ceea ce ar putea duce la o...
Ultima oră
Pe aceeași temă