20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalAmbasadorul britanic la Teheran susţine că nu a participat la proteste

Ambasadorul britanic la Teheran susţine că nu a participat la proteste

”Pot confirma că nu am luat parte la nicio manifestaţie”, a scris diplomatul britanic pe Twitter, într-un mesaj preluat duminică de AFP.

Macaire afirmă că s-a deplasat la un eveniment anunţat ca un priveghi pentru victimele din avionul Ukraine International Airlines doborât miercuri de o rachetă iraniană, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran.

Iranul şi-a recunoscut sâmbătă responsabilitatea pentru uciderea celor 176 de pasageri şi membri ai echipajului aeronavei, printre care se aflau şi cetăţeni britanici.

Ambasadorul afirmă că era normal să dorească să le aducă un ultim omagiu compatrioţilor săi şi că a părăsit locul manifestaţiei când au început să se audă sloganuri împotriva regimului de la Teheran. El şi-a scris mesajele atât în engleză, cât şi în persană, limba oficială a Iranului.

Poliţia iraniană a dispersat sâmbătă seara un protest al a studenţilor, care ceruseră inclusiv plecarea de la putere a ayatollahului Ali Khamenei.

Arestarea ambasadorului fusese anunţată sâmbătă seară de ministrul britanic de externe, Dominic Raab, care a apreciat că a fost un act nejustificat, prin care s-a încălcat flagrant legislaţia internaţională.

Diplomatul a fost eliberat de autorităţile iraniene după o oră, potrivit cotidianului britanic Daily Mail, preluat de AFP. Agenţia iraniană de presă Tasnim a transmis sâmbătă noaptea că detenţia a durat câteva ore, iar Macaire a fost supus unui interogatoriu.

Teheranul nu a comentat deocamdată oficial incidentul.

Cele mai citite

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...
Ultima oră
Pe aceeași temă