19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalAlin Dincă de la Trooper: Rock-ul nu a fost niciodată la modă

Alin Dincă de la Trooper: Rock-ul nu a fost niciodată la modă

Au cântat pe aceeaşi scenă cu trupe mari ca Iron Maiden, Manowar, Nazareth, WASP, Sepultura, Prodigy, Rasmus, The Cult, Royal Hunt, iar pe 9 iunie vor cânta în deschiderea concertului Scorpions din Bucureşti. E vorba de Coiotu, Balaurul, Oscar, Popa şi John, membrii formaţiei Trooper.

Pe 6 mai ne invită la un concert unplugged în club Wings din Capitală, în care vor sărbători întoarcerea Balaurului pe scenă după o complicată operaţie pe coloană.

Alin Dincă, solistul Trooper, poreclit şi Coiotu, ne-a dezvăluit câteva din surprizele pregătite fanilor la concertul din 6 mai, ne promite că în toamnă vor lansa un nou album şi ne spune ce înseamnă pentru Trooper să cânte pe aceeaşi scenă cu o trupă “uriaşă”, Scorpions.

Aţi organizat timp de trei ani la rând un festival de muzică rock în Târgovişte. Vă mai propuneţi să organizaţi în viitor un astfel de festival? Eventual în Capitală?

Alin Dincă: Este adevărat că într-o perioadă foarte grea pentru muzica rock, noi (Trooper) am organizat în Târgovişte un festival. L-am mutat în Bucureşti în 2003, dacă nu mă înşel, însă l-am întrerupt după 2 ediţii din cauză că nu era foarte simplu să locuieşti în Târgovişte si să te ocupi de treburi în Bucureşti. Am renunţat şi am preferat sâ ne ocupam mai mult de noi. Acum simt că aş vrea să punem din nou o “nebunie” pe picioare, dar vom vedea ce ne rezervă viitorul. Avem multe planuri.

 Sunteţi pe piaţa muzicală de aproape 16 ani. Cum vi se pare că a evoluat rock-ul autohton în aceşti ani?

 A.D: A evoluat sau nu, greu de spus. În urmă cu 16 ani totul se făcea cu sufletul. Acum este vorba numai despre business, motiv pentru care toţi vor să fie “la modă”. Nu mai poţi cânta ceea ce-ţi place pentru că nu eşti “la modă”. Rock-ul nu a fost niciodată la modă. Dar multă lume nu prea înţelege asta. Normal că au apărut muzicieni minunaţi, normal că au apărut o mulţime de posibilităţi de a înregistra “ca afară”, normal că şansele sunt mult mai mari şi mai multe, totuşi, totul în detrimentul feeling-ului. Aştept cu nerăbdare să treacă perioada asta de combinaţii şi experimente.

Cum aţi evoluat voi ca trupă în aceşti aproape 16 ani?

A.D: Dacă am evoluat sau nu, trebuie să spună fanii formaţiei. Noi am cântat exact aşa cum am simţit, ceea ce ne-am dorit. Nu am căutat să fim actuali, să fim la modă sau mai ştiu eu ce. Am compus exact ceea ce simţeam în acel moment fără a căuta hitul. Totuşi, vechimea ne-a adus şi un bun rodaj, o maturitate vizibilă şi multe pretenţii legate de felul în care interpretăm muzica Trooper.

Reuşiţi să va întreţineţi doar din muzică sau aveţi în paralel şi alte joburi?

A.D: Suntem una dintre trupele care nu se pot plânge din acest punct de vedere. Totuşi, preferăm să avem şi joburi pentru a ne păstra independenţa muzicală. Dacă vrei să trăieşti 100% din muzică trebuie să semnezi cu case de discuri, să trăieşti sub presiunile impuse de unii sau de alţii. Noi am decis să facem totul cum vrem noi. Aşa că un job stabil este o siguranţă a independenţei muzicale. Trebuie totuşi să ţinem cont că suntem o trupă de rock în România. Şi când spun rock, mă refer la rock. Nu la glumele proaste care apar în aşa zisele topuri de rock. Ştim cu toţii ce mizerii concurează în fiecare an la secţiunile de rock ale televiziunilor şi radiourilor.

 Cum a venit propunerea să cântaţi în deschiderea concertului trupei Scorpions de pe 9 iunie? În deschiderea cărei trupe internaţionale v-aţi dori să mai concertaţi?

A.D: Am cântat în timp cu trupe foarte mari: Iron Maiden, Manowar, Nazareth, WASP, Sepultura, Prodigy, Rasmus, The Cult, Royal Hunt etc. Propunerea de a deschide pentru Scorpions a venit din partea organizatorilor. A fost o surpriză şi un şoc, pentru că nu ne aşteptam. Suntem mari fani Scorpions şi cu toţii ştiam că este turneul de adio. Ne gândeam că Scorpionii nu or să vrea trupe în deschidere dar iată că minunea s-a întâmplat şi putem bifa un nou concert alături de o trupă uriaşă. Absolut uriaşă!

De ce aţi vrut să susţineţi un concert unplugged? Cine sunt invitaţii care vor cânta alături de voi în concert?

A.D: Am vrut să fie ceva special. Să fie “altfel”. Aşa că ne-am adus aminte de concertele unplugged din 2004 şi ne-am spus: Ce-ar fi dacă? Şi iată că mai avem câteva zile până la evenimentul Unplugged pentru Balaurul. Vom avea alături de noi prieteni buni: Mihnea Blidariu (Luna Amară), Dan Iliescu (Timpuri Noi), Aura (Stillborn), Alin Achim (Desant, ex.Cargo) şi Sorin “Pepino” Vasile (Parlament). Prin urmare în data de 6 mai vă aşteptăm în clubul Wings la un concert unic. Sper să putem sărbători cu multă lume întoarcerea Balaurului pe scenă după complicata operaţie pe coloană.

 Îmi puteţi dezvălui ceva din repertoriul din cadrul concertului de pe 6 mai?

 A.D: Vom cânta numai piese Trooper. Am avut intenţia de a include şi câteva coveruri dar în final ne-am dat seama că este un concert Trooper, un concert inedit şi rar. Prin urmare le vom oferi fanilor pe lângă hiturile clasice, şi piese foarte rare, necântate în concerte de ani de zile. Unele vor fi cântate alături de invitaţii noştri şi mai bine mă opresc aici. Trebuie să vedeţi acest eveniment nu să îl povestesc eu. Povestesc foarte urât!

Când vă apucaţi să lucraţi la un nou album? 

A.D: Aici suntem cu un pas înainte. Am început lucrul din decembrie. Lucrăm chiar în acest moment la piese noi, iar în iulie cred că începem înregistrările. Vrem ca în toamnă să lansăm un nou album. Avem prea multe idei pentru a pierde vremea. Nu vreau să mai treacă nici un an fără un produs discografic marca Trooper. Prin urmare fiţi pe fază pentru că în toamnă-iarnă va provocăm la o nouă lansare şi fanii Trooper ştiu la ce mă refer când spun “vă provoc”!    

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă