14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalAlexandru Tomescu închide stagiunea Filarmonicii

Alexandru Tomescu închide stagiunea Filarmonicii

Filarmonica „George Enescu“ vă invită azi şi mâine, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, la concertul de închidere a stagiunii 2013-2014. Concertul va fi susținut de Orchesta Filarmonicii „George Enescu“, aflată sub bagheta dirijorului italian Gian Luigi Zampieri. Invitatul special al acestui eveniment este cunoscutul violonist Alexandru Tomescu. În program: Gioachino Rossini – Uvertura operei „Coţofana hoaţă“, Nicolo Paganini – Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră, Ottorino Respighi – “Pini di Roma”.

Despre Ottorino Res­pighi și apreciata sa compoziție, “Pini di Roma”, muzicologul Ozana Alexandrescu scria: “Numele lui Respighi a fost consacrat de o formă cultivată în secolul al XIX-lea, în special de Liszt, și anume poemul simfonic. Cele mai reprezentative creații ale sale se înscriu sub acest generic deoarece poemul simfonic i-a permis acea abordare în care descriptivismul, fondat pe un substrat aproape pictural, este exprimat printr-o paletă orchestrală din cea mai nuanțată, de la masivitatea și opulența sonoră, pe linia lui Berlioz, la transparența rarefiată amintind de Debussy.

Trilogia de poeme dedicate unor locuri și evenimente legate de Roma a fost compusă în decursul a peste un deceniu și a devenit cea mai cunoscută creație a sa.

În 1916 compune Fontane di Roma, în 1924 Pini di Roma și în 1928 Feste Romane, pentru toate trei fiind oferită în partitură și o descriere sumară în ceea ce privește sursa de inspirație și modul în care autorul a imaginat vizual și muzical fiecare secțiune. Deși cele trei poeme au fost gândite cu o structură de patru secțiuni, noțiunea de poem este justificată de o anume unitate în plan melodic, armonic, tonal și timbral ce conferă lucrării caracterul de omogenitate.”

Sunteți invitați, așadar, la o călă­torie muzicală prin lumea com­pozi­torilor italieni Gioachino Rossini, Nicolo Paganini și Ottorino Respi­ghi, ghidată de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri.

Cele mai citite

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă