Albanezii, „regii cocainei“ în Marea Britanie

Mafia albaneză a preluat controlul traficului de droguri pe teritoriul britanic, o „afacere” de 5 miliarde de lire sterline, rețeaua criminală livrând cocaină din porturile Europei până pe străzile Londrei.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 06.02.2019 - 15:41

National Crime Agency arată că Mafia Shqiptare, sindicatele crimei organizate albaneze, și-au consolidat puterea în cadrul lumii interlope britanice și sunt pe punctul de a prelua în totalitate piața britanică a cocainei. De-a lungul Tamisei, pe o lungime de mai mulți kilometri, se află porturi cu imense containere, unde este descărcată cocaina albanezilor.

Dar istoria Mafia Shqiptare începe pe cealaltă coastă a Atlanticului, în jungla din America Latină. Modul în care mafia albaneză a cucerit piața cocainei din Marea Britanie este o lecție de reușită criminală: capacitatea de a deveni prieteni cu cele mai periculoase mafii din lume și amenințarea absolută a violenței cu care mafia albaneză a alterat ordinea existentă.

Ani de zile, importatorii internaționali de cocaină au lucrat separat de angrosiști și de bande criminale și prețurile erau variabile. Mafia albaneză a abandonat modelul și a început să negocieze direct cu cartelurile columbiene care controlau producția de coca și imense transporturi au fost organizate direct din America de Sud. Și acum canalele de aprovizionare aparțin mafiei albaneze care a scăzut prețul cocainei și a crescut puritatea ei. Expedieri masive au fost introduse în Marea Britanie, unde drogul este cel mai ieftin după 1990 și mai pur, provocând decese fără precedent.

Pentru ca modelul albanez să funcționeze cu adevărat trebuia asigurat controlul porturilor europene și pentru asta Mafia Shqiptare trebuia să colaboreze cu Ndrangheta, cea mai puternică și mai mondializată dintre mafiile italiene, care controlează comerțul cu cocaină în Europa continentală. Potrivit agenților britanici specializați în lupta contra crimei organizate, „există de acum o relație puternică între mafia organizată de italieni și albanezi. Albanezii lucrează cu ei, nu sunt concurenții lor”.

Autoritățile americane și europene însărcinate cu aplicarea legii au descris Albania drept cel mai important furnizor de canabis din UE și un important punct de tranzit pentru heroină și cocaină. „Marea Adriatică a devenit o autostradă pentru traficul de droguri”, a declarat Xhemal Gjunkshi, membru al opoziției în Parlamentul albanez, iar experții  afirmă că traficanții au infestat complet politica și comerțul.

Comentarii