Data limită pentru depunerea candidaturilor a fost fixată pentru 5 septembrie 2019, Consiliul sperând să poată numi un director general în octombrie 2019. În orice caz, Consiliul are în vedere o preluare a mandatului la 1 ianuarie 2020 ‘cel mai târziu’, a indicat agenţia ONU într-un comunicat. Şef al AIEA timp de zece ani, Yukiya Amano a decedat pe 18 iulie la vârsta de 72 de ani, agenţia rămânând fără director într-un moment în care este mobilizată pe urmărirea angajamentelor nucleare ale Iranului în cadrul acordului din 2015. Diplomatul român Cornel Feruţă a fost desemnat pe 25 iulie director general interimar.
Până atunci coordonator şef al biroului directorului general, Feruţă, 43 de ani, a ocupat de zece ani diferite funcţii în cadrul organizaţiei cu sediul la Viena. Este considerat a fi unul dintre favoriţii pentru preluarea frâielor agenţiei la finalul perioadei de tranziţie, mai scrie AFP, care adaugă că ambasadorul argentinian pe lângă AIEA, Rafael Grossi, este de asemenea un potenţial candidat. În contextul tensiunilor crescânde legate de dosarul nuclear iranian, mai multe ţări, printre care Statele Unite, au pledat pentru o accelerare a procesului de numire, care, în circumstanţe obişnuite, se întinde pe parcursul a aproximativ un an.
AIEA, care reuneşte 171 de state, joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare permiţând verificarea respectării angajamentelor în materie de către statele din Tratatul de neproliferare. Ca răspuns la retragerea SUA, în 2018, din acordul nuclear semnat în 2015, Teheranul a început în iulie să renunţe la unele obligaţii legate de programul său nuclear. AIEA, ai cărei experţi controlează activităţile nucleare ale Iranului, a confirmat că această ţară a depăşit mai multe plafoane autorizate.