24.2 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăInternaționalAfghanistanTrupele Statelor Unite s-ar putea întoarce în Afganistan

Trupele Statelor Unite s-ar putea întoarce în Afganistan

Militarii americani se întorc în Afganistan. Un anunț în acest sens a venit de la senatorul republican Lindsey Graham.

Acesta ar fi declarat, potrivit presei occidentale, că militarii SUA „se vor întoarce în Afganistan”. Revenirea trupelor americane în Afganistan este necesară pentru că, altfel, “ameninţarea va fi mult prea mare”, susține senatorul.

Lindsey Graham este de părere că prima amenințare la adresa Occidentului va veni din partea talibanilor. Regimul taliban este cel care a preluat puterea la Kabul, după retragerea militarilor occidentali din Afganistan. Drept efect, aproape toate ambasadele, inclusiv cea a României, și-au suspendat activitatea în Afganistan.

Diplomații occidentali au reușit, în ultimele lor zile de activitate la Kabul, să obțină salvarea din Afganistan și a unui mare număr de cetățeni afgani. În aceste acțiuni de salvare s-a implicat și consulul României la Kabul. Activitatea acestuia a fost coordonată de la București de ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu.

Militarii americani se întorc în Afganistan pentru a elimina viitoarele amenințări

O altă amenințare legată de Afganistan va veni de la gruparea teroristă ISIS. Se estimează că va izbucni chiar un conflict între talibani și ISIS. Un asemenea conflict va reaprinde războiul civil în Afganistan. Acesta era aparent ținut sub control câtă vreme la Kabul a funcționat un guvern pro – occidental, susținut de Statele Unite. Președintele care fusese susținut de americani a fugit însă din Afganistan.

Trupele Statelor Unite au reprezentat majoritatea forțelor străine din Afganistan. Militarii SUA s-au retras în totalitate până la data de 31 august 2021. Ultima unitate a SUA care s-a retras din Afganistan a fost Divizia 82 Aeropurtată. Această unitate a apărat aeroportul din Kabul.

După cum se știe, România a avut și ea militari în Afganistan, care au luptat alături de americani. Ultimii militari români din Afganistan s-au retras în iulie 2021. O estimare despre o eventuală întoarcere a militarilor români în Afganistan este prematură.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trei traficanți de droguri au fost reținuți. Ascundeau 14 kilograme de cocaină într-o curte din Mihăilești, Giurgiu

Procurorii DIICOT au reţinut trei traficanţi de droguri, dintre care unul a fost condamnat anterior pentru infracţiuni de acelaşi gen, după ce în curtea...

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...

Primar din Buzău cercetat penal pentru folosirea resurselor primăriei

Mai mulți locuitori ai comunei Cozieni, județul Buzău, au făcut publice acuzații grave împotriva actualului primar al localității, susținând că acesta comite infracțiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă