18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalActorii din Cluj şi-au făcut teatru independent, ca să poată juca texte...

Actorii din Cluj şi-au făcut teatru independent, ca să poată juca texte contemporane

Un grup de tineri actori de la Teatrul Naţional Român, de la Teatrul Maghiar de Stat şi de la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a luat iniţiativa creării unui teatru independent. Ei pun în scenă texte contemporane, care cu greu şi-ar găsi locul pe marile scene. Însă cu ajutorul acestor spectacole, tinerii actori din Cluj au reuşit să racordeze fenomenul teatral clujean la tendinţele europene.

Noul teatru independent din Cluj nu are încă un nume definitiv, însă a realizat deja câteva spectacole, care s-au bucurat de un foarte mare succes. Deocamdată, actorii joacă în livingul unei vile din Cluj, iar publicul este compus din câteva zeci de spectatori, spune regizorul Răzvan Mureşan.

”Încercăm, pe de o parte, să oferim spectatorilor un altfel de teatru, un teatru care este mult mai aproape de spectator, un teatru care devine aproape intim şi, pe de altă parte, încercăm să şi folosim cumva un alt registru. Până la urmă, aşa şi am pornit această iniţiativă, împreună cu prieteni de-ai mei, actori”, spune Răzvan Mureşan. El spune că textele de teatru puse în scenă sunt foarte noi, de genul celor care nu se găsesc în oferta teatrelor din zonă.

”Faţă de Teatrul Naţională, este o miză aparte, pentru că încercăm să facem altceva decât sunt obişnuiţi actorii”, mai spune tânărul regizor clujean. Teatrul funcţionează sub egida Asociaţiei Artimo.

”Primul proiect este într-o ­casă privată, acum se joacă ­într-un living generos, de dimensiuni mai mari. Pe viitor, vom căuta să îi aducem pe spectatori în spaţii neconvenţionale”, afirmă Răzvan Mureşan.

Interes pentru textele ­contemporane

Textele contemporane de teatru stârnesc mare interes printre spectatorii clujeni, mai spune Răzvan Mureşan. ”Publicul clujean este în mare parte un public tânăr, format în propor­ţie covârşitoare din studenţi, care vor să vadă spectacole sau alte moduri de a performa care ies din canoanele deja consacrate, încremenite ale institu­ţiilor de teatru. Cred că e apoi o curiozitate aparte”, spune Răzvan Mureşan. El afirmă că tinerii actori cooptaţi în această trupă de teatru au dovedit că au capacitatea de a reinventa. ”Este ceva nou, ceva provocator, au ocazia să se redescopere. Sunt lucruri care se încearcă mai puţin în şcoală. Şcoala, într-un timp de trei ani, nu îţi permite să experimentezi prea mult”, mai explică Răzvan Mureşan. La rândul lor, spectatorii sunt încântaţi de aceste spectacole. ”Într-un fel, teatrul contemporan se întoarce la originea acestei arte. În Antichitate nu era o recuzită atât de bogată, însă tocmai această lipsă a unor obiecte oferea posibilitatea actorilor de a-şi pune în valoare calităţile, talentul”, spune Ana Popa. Ea este de părere că acest demers este cu atât mai valoros cu cât tinerii sunt mai puţin legaţi de instituţiile oficiale. De o părere asemănătoare este şi Laszlo Varga. ”Clujul are resurse valoroase în acest domeniu. Tinerii nu trebuie să imite ceea ce fac Florin Piersic, Dorel Vişan sau Tompa Gabor ori Mihai Măniuţiu. Când erau tineri, aceştia au spart tiparele, la rândul lor. Este important ca teatrul să îşi păstreze vitalitatea, să inoveze, să descopere noi formule”, spune Laszlo Varga.

SUCCES. Actorii independenţi, cooptaţi în teatrele mari

Acest experiment teatral nu este primul de acest fel din Cluj. Până acum, au mai existat două companii independente de teatru, care au reuşit să producă spectacole de valoare, iar ca urmare a succesului lor, actorii şi regizorii au ajuns să fie cooptaţi în marile trupe de teatru, care au vrut să îşi înnoiască astfel echipele.

Spectacolele trupei clujene au fost bine primite de public.

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...
Ultima oră
Pe aceeași temă