13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalA murit “părintele” rap-ului. VIDEO

A murit “părintele” rap-ului. VIDEO

Deşi i-au fost atribuite titulaturile de “tată” sau “naş” al rap-ului, Scott-Heron a refuzat întotdeauna să se sconsidere astfel.

“Este posibil ca muzica să fi fost în anumite poeme ale mele, cu progresii complete şi ‘cârlige’ repetitive care le făceau mai degrabă cântece decât simple recitări cu percuţie”, scria el într-o prefaţă a unei colecţii de poezii, în 1990, potrivit The Telegraph.

Tot în anii ’90, artistul critica valul de artişti hip-hop, acuzându-i că nu fac decât să pună cuvinte peste muzică. “Trebuie să studieze muzică. Am cântat în mai multe formaţii înainte să încep să scriu poezie. E o mare diferenţă între a pune cuvinte peste muzică şi a amesteca aceleaşi cuvinte cu muzica. (Cântăreţii) folosesc mult argou şi expresii colocviale şi nu poţi vedea în persoana respectivă. În schimb, pozează mult.”

“Revoluţia nu va fi televizată” spunea Gil Scott-Heron în 1970, recitându-şi poeziile în acompaniamentul a două surori cubaneze, bongo şi conga, instrumente de percuţie ce dădeau mesajului politic al artistului afro-american o notă gravă. Poemul era un atac la adresa mass-media, care reuşise déjà să-şi impună ritmul în viaţa americanilor, absorbindu-i în faţa micilor ecrane. (pasaj extras din articolul “Mihai Iordache: “Pe 22 decembrie Iliescu a devenit ‘salvatorul naţiunii’. După 22 lumea a murit inutil”).

 

Scott-Heron îşi intitula arta “bluesologie” limitându-se la o exprimare simplă din punct de vedere intrumental, însă cu un puternic caracter de dojană.

Ultimul album I’m new Here (Sunt nou aici), lansat în 2010, s-a bucurat de critici pozitive şi l-a adus în atenţia noilor generaţii. Mai mulţi artişti americani, precum Eminem sau Usher, i-au adus omagii la aflarea veştii că a murit.

Pe parcursul carierei muzicale, poetul şi cântăreţul a fost militant al mai multor cauze politice, inclusive Apertheid-ul din Africa de Sud, ori problema armelor nucleare. A debutat ca scriitor la doar 19 ani, publicând povestea unei crime misterioase, în cartea intitulată The Vulture (Vulturul). Viaţa lui nu a fost doar lapte şi miere. Scott-Heron a făcut mai mulţi ani de închisoare pentru posesie şi uz de droguri periculoase, precum heroina.

Cele mai citite

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...
Ultima oră
Pe aceeași temă