20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăGDPRUn tratament supraevaluat? Cum pot da greş injecţiile cu Botox

Un tratament supraevaluat? Cum pot da greş injecţiile cu Botox

Maria Mancini, o pensionară în vârstă de 82 de ani din Warwich, Marea Britanie, a suferit dureri îngrozitoare timp de patru luni, atunci când doctorul i-a sugerat că Botox-ul ar fi soluţia. “Am fost una cu durerea”, a declarat Maria. pentru Daily Mail. “Ochiul meu stâng avea un tic nervos continuu.”

Convulsiile au început pentru prima dată în 2000. La început, Maria a crezut că stresul e de vină. Dar pentru că starea ei nu se îmbunătăţea, aceasta a mers la medicul ei, care a trimis-o la o clinică unde i s-a injectat Botox pentru a i se relaxa muşchii din jurul ochiului.

“Toată lumea spunea cât de bine este să scapi de riduri, aşa că mi-am asumat riscul, crezând astfel că injectarea cu Botox mă va ajuta să scap de contracţiile ochiului,” a spus Maria.

Efectul tratamentului a fost însă de scurtă durată. Într-un final, Maria a fost diagnosticată cu spasm hemifacial, o afecţiune neurologică în care vasele de sânge contractă un nerv, cauzând spasme ale muşchilor. Botox-ul e un tratament standard pentru diagnostic şi, chiar dacă până acum n-a mai încercat acest tratament, medicul i-a prescris pur şi simplu mai multe injecţii. Dar durerea şi contracţia au continuat. “Nu mai puteam nici să zâmbesc.”

O altă consecinţă care a urmat a fost vederea dublă a Mariei, un efect temporar al injecţiilor, ca şi lăcrimarea severă, rezultat al contracţiei muşchilor.

“A trebuit să port ochelari negri mari pentru a masca efectul. Nu mai puteam nici să mă uit la televizor din cauza vederii duble “, a spus femeia. “Cele trei fete ale mele au întrebat medicul dacă există şi altă soluţie pentru rezolvarea problemei. Acesta a precizat că injectarea cu Botox este cel mai bun tratament disponibil.”

Termenul “Botox”, folosit de cei mai mulţi dintre noi pentru a descrie tratamentul, este de fapt numele mărcii pentru un produs realizat de firma Allergan.

Maria este una dintre miile de femei din Marea Britanie care a primit tratament medical cu toxină botulinică. Folosit în doze mici, controlate, poate fi utilizat pentru a relaxa contracţia excesivă a muşchilor. O clinică din Marea Britanie a aprobat Botox-ul  nu doar în scopuri cosmetice, ci şi pentru a preveni migrenele cronice, transpiraţia excesivă sau spasmele hemifaciale.

Într-o anumită măsură, riscul depinde de priceperea medicului practician, este de părere un chirurg  de la Asociaţia Britanică de Chirurgie Plastică. “Vederea dublă este o consecinţă rară. Dacă este injectat spaţiul din jurul ochilor pentru o afecţiune medicală, atunci riscul creşte.”

Medicii sunt de părere că injectarea cu Botox poate avea rezultate benefice, dar şi efecte negative.

Într-un final, Maria a fost dusă de către fiul ei la un neurolog. Acesta a reuşit să o vindece pe Maria de spasmele hemifaciale printr-o operaţie numită decompresie micro-vasculară.

“Am fost impresionată”, a spus pacienta. “Operaţia m-a vindecat şi de atunci n-am mai avut dureri. Faţa mea a revenit la normal. “

Injectarea cu toxină botulinică înregistrează cel mai mare număr de utilizatori în Marea Britanie. Pe plan mondial, Botox-ul este  aprobat în 80 de ţări pentru 21 de afecţiuni medicale. “După 20 de ani de experienţă medicală, riscurile şi beneficiile sunt bine înţelese de medici”, spune un purtător de cuvânt al companiei Allergan, producătorul Botox-ului. Acesta admite însă că unii pacienţi pot avea şi efecte secundare, cum se întâmplă în cazul celor mai multe tratamente.

Cele mai citite

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...
Ultima oră
Pe aceeași temă