17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPRUn tratament scump împotriva cancerului de prostată

Un tratament scump împotriva cancerului de prostată

“A fost descoperit un nou grup de medicamente care poate prelungi durata de viaţă şi poate ameliora simptomele bolnavilor de cancer de prostată. Singura problemă este că tratamentul este foarte scump”, spun cei de la The New York Times

În ultimele 15 luni, 3 medicamente noi care vor prelungi durata de viaţă a pacienţilor de cancer de prostată au fost descoperite şi aprobate. Dintre acestea, două au început deja să fie folosite. Este vorba despre Provenge, aprobat în iunie 2010 şi despre Zytiga, aprobat în aprilie 2011. Acest lucru se întâmplă după ce în 2010 un medicament asemănător, numit Docetaxel, a sporit şansele de viaţă ale pacienţilor bolnavi de cancer de prostată. Docetaxel este un antimitotic (un medicament care împiedică diviziunea celulară).

În multe cazuri, cancerul de prostată poate fi vindecat prin operaţie chirurgicală sau radioterapie, dacă e depistat înainte să se extindă. Dacă tumoarea s-a metastazat (s-a extins, cuprinzând alte organe), barbaţii primesc medicamente care suprimă producerea de testosteron. Testosteronul stimulează creşterea şi dezvoltarea tumorii. Medicamentele descoperite recent se folosesc pentru cazurile de metastază, numai după ce terapia hormonală nu mai dă rezultate.

În general, bărbaţii diagnosticaţi cu cancer de prostată în ultimul stadiu au o medie de viaţă de aproximativ 1 an şi jumătate, atunci când folosesc Docetaxel. Medicamentele noi au prelungit această perioadă până la 2 ani. Medicii susţin că aceste medicamente sunt o alternativă pentru chimioterapie, care este evitată de mulţi din cauza efectelor secundare. Provenge este un medicament din aceeaşi clasă cu Docetaxel, care declanşează un răspuns imun ce distruge celule canceroase. Zytiga continuă acţiunea hormonoterapiei, blocând hormonii produşi de glandele suprarenale şi chiar şi pe cei produşi de tumoare.

Medicamentele noi nu sunt, însă, lipsite de efecte adverse. Zytiga poate produce hipertensiune şi poate afecta ficatul, fiind nevoie să fie administrat împreună cu Prednison – un antiinflamator puternic cu retenţie salină redusă. Provenge are efecte secundare uşoare printre care dureri articulare şi dureri de cap.

Acesta este un moment extrem de prielnic pentru firmele producătoare de medicamente, deoarece tratamentul este extrem de scump. Acesta costă în jur de 40.000 de dolari pentru întreaga perioadă de tratament cu Zytiga şi 93.000 de dolari pentru întreaga perioadă de tratament cu Provenge. Tratamentele se desfăşoară pe o perioadă de la 8 la 12 luni, în funcţie de medicamentul folosit. Deşi extrem de scumpe, metodele de tratament sunt deja folosite de mulţi pacienţi.

Medicii continuă să lucreze la medicamente care să blocheze producţia de testosteron şi care să stopeze efectele acestuia.”Cele mai interesante progrese se produc în sfera luptei împotriva extinderii cancerului la os. Asemenea metastaze sunt extrem de frecvente şi responsabile pentru multe morţi”, spun specialiştii citaţi de The New York Times.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă