5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeGDPRTrei lucruri pe care trebuie să le ştii despre CANCERUL de piele...

Trei lucruri pe care trebuie să le ştii despre CANCERUL de piele la începutul verii

Cancerul de piele poate să apară sub trei forme – carcinom bazocelular, carcinom scuamoceluar sau melanom. Site-ul popsugar.com atrage atenţia asupra formelor de boală pe care trebuie să le ştim, astfel încât să ne ferim de apariţia lor sau să mergem la medic la timp.

1. Cancerul de piele nu arată întotdeauna ca o aluniţă

Cancerul de piele de tip carcinom bazocelular, care se poate trata, dacă este descoperit în faze incipiente, apare sub forma unei pete sau unei umflături roşii, în zonele care sunt expuse cel mai mult la soare.

Cancerul de piele de tip carcinom scuamoceluar apare sub forma unei umflături mici, solzoase, şi creşte treptat, până are un aspect asemănător cu cel al unui ulcer sau neg. Acest tip de cancer apare cel mai des la persoanele în vârstă şi poate fi tratat dacă este descoperit din timp.

Melanomul, cel mai periculos tip de cancer de piele, se aseamănă cu o aluniţă cu formă, culoare sau volum atipic. Persoanele predispuse la acest tip de cancer au vârste între 30 și 40 de ani cu pielea deschisă la culoare și multe alunițe.

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea cum arată cele trei tipuri de cancer de piele.

2. Zonele în care cancerul de piele apare cel mai des sunt faţa şi picioarele

Doctorul dermatolog Jessica Wu a dezvăluit că a întâlnit multe cazuri în care carcinomul a apărut pe nas, frunte, urechi sau buze, pentru că femeile tind să uite să folosească cremă pentru protecţie solară în aceste zone. De asemenea, medicul a spus că a găsit deseori alunițe canceroase pe picioarele femeilor sau pe spatele bărbaţilor.

„Oamenii care trăiesc în medii cu climat mai rece poartă colanţi sau pantaloni, iar când vine vara îşi expun picioarele şi fac arsuri solare. Este foarte important să acorde atenţie semnelor de pe piele şi să meargă la doctor, măcar o dată pe an”, a spus doctorul Jessica Wu.

Citeşte şi: 10 simptome ale CANCERULUI, pe care oamenii le ignoră

În afară de crema pentru protecţie solară, alte arme împotriva apariţiei cancerului de piele sunt ochelarii de ochelari de soare şi un balsam protector pentru buze: „Cumpărați-vă o pereche de ochelari de soare care blochează 99 sau 100% din razele UV”, a recomadat specialista.

3. O singură arsură solară poate să dubleze riscul de apariţie a cancerului

Cancerul de piele poate apărea atât din cauza unor arsuri solare recente, cât şi din cauza rănilor sau arsurilor suferite cu mulţi ani în urmă.

„Mulţi oameni cred că dacă nu se mai expun la soare, nu mai riscă să se îmbolnăvească de cancer de piele. Realitatea este că o singură arsură solară gravă din copilărie dublează riscul de apariţie a unui melanom. La fel se întâmplă şi în cazul mai multor arsuri solare minore, suferite de cinci sau mai multe ori, de-a lungul timpului”, a explicat Wu.

De asemenea, arsurile suferite în solare, însoţite de lipsa vitaminei D din organism, pot duce la apariţia unui melanom, chiar şi în zonele intime. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă