15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăGDPRTracul, ce il cauzează şi cum scapi de el

Tracul, ce il cauzează şi cum scapi de el

Noi cercetari in domeniul psihologiei emotionale au scos la iveala cauzele blocajelor cunoscute sub denumirea generica de “trac”.

Studiile precedente au aratat ca, in conditii de stres intens, creierul are tendinta de a inchide circuitele corticale implicate in functii precum creativitatea, contemplarea, planuirea si gandirea abstracta.

Desi, aparent, este vorba despre o eroare, creierul beneficiaza de pe urma acestui blocaj. Aceasta decuplare avea un rol crucial atunci cand stramosii nostri infruntau pericole iminente, ca atacul unui animal salbatic. In loc sa piarda timp pretios gandind, ei actionau.

Noul studiu a fost facut de cercetatorii de la Universitatea Erno Hermans din New York. Acestia au recrutat 80 de adulti sanatosi si i-au supus stresului aratandu-le imagini extrem de violente dintr-un film, informeaza Time.com.

Savantii au monitorizat reactiile pacientilor cu ajutorul investigatiilor de tip RMN. Niciunul din subiecti nu urmarea filme violente si nu juca jocuri video agresive.

Jumatate din participanti a urmarit intai filmele violente, apoi a vizionat scene neutre, in timp ce cealalta jumatate a vazut filmele in ordine inversa.

Imaginile violente au produs stres emotional, au crescut nivelul de cortisol din sange si au marit ritmul cardiac. Cele mai active regiuni din creier au fost cele responsabile cu monitorizarea starii interioare si cu orientarea spatiala.

Cu cat nivelul de cortisol era mai mare, cu atat crestea intensitatea activitatii in aceste zone ale creierului. In acelasi timp, anumite parti ale precortexului frontal, responsabile cu gandirea si ratiunea, erau inchise.

Citeste mai multe pe www.modista.ro

Cele mai citite

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă