15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăGDPRSunt stresat, dar ma tratez!

Sunt stresat, dar ma tratez!

Regimul alimentar echilibrat, somnul de minimum opt ore pe noapte, renuntarea la fumat si alcool, plus o vacanta prelungita – tot ce aveti nevoie pentru a va pune pe picioare

Oboseala cronica si stresul l-au adus pe Andrei C. (41 de ani) in pragul unui infarct in urma cu doi ani.
Nu mai dormea noaptea, nu manca regulat, in schimb, nu se putea desprinde de laptop si muncea ca un nebun. "Ajunsesem sa fiu pacientul cu cele mai mari trigliceride (n.r. – grasimi rele din sange) din judetul Ilfov – aproape 1000 mg/dl", isi aminteste Andrei.
Medicii spun ca un om sanatos nu ar trebui sa aiba mai mult de 135 mg/dl trigliceride in sange.

O saptamana fara telefon
Dupa aceasta experienta, doar o vacanta prelungita alaturi de familie l-a mai putut pune pe picioare. "Am plecat cu familia in concediu si o saptamana nu m-am atins de telefon si de laptop. De altfel, nici nu le-am luat cu mine", spune el.
Inainte de asta, nici regimul alimentar fara grasimi, nici faptul ca a renuntat la fumat si alcool si nici medicamentele prescrise de medic nu il ajutasera sa isi revina complet. "La un moment dat trebuie sa stii sa te opresti. Nici acum nu am o viata linistita, dar cel putin cand ajung acasa evit sa mai deschid computerul si nu mai muncesc sapte zile din sapte. Ca dovada, trigliceridele mi-au ramas undeva la 200-300 mg/dl", se mandreste Andrei.

Nu voia sa ajunga dependent de pastile
Cand stresul incepe din nou sa il supere, Andrei stie sa il tina in loc. "Nu mai las problemele sa ma copleseasca. Fie stau acasa cu familia si cu cei doi caini, fie imi iau masina si plec departe de oras. Cu somnul, mai am unele probleme, dar incerc sa le rezolv cu ceaiuri pe baza de plante", zice el. Ceea ce l-a de¬ter¬minat sa se schimbe si sa ia o ati¬tudine mai relaxata a fost si faptul ca nu isi dorea sa ajunga un dependent de medicamente. "N-am vrut sa raman la mana unor pastile. Viata inseamna mai mult decat sa muncesti intruna, dar mie inca imi lipseste o doza de nepasare", spune el.

Tulburari hormonale sau ale ritmului cardiac
Medicii spun ca vad un astfel de caz cel putin o data pe luna. "Nu doar trigliceridele cresc din cauza stresului. Pot aparea tulburari hormonale sau ale ritmului cardiac, cresc tensiunea, colesterolul, transaminazele", spune medicul Remus Lupu din Ilfov. Acesta va sfatuieste sa efectuati un set de analize de baza in momentul in care simtiti ca "ati ajuns la fundul sacului".
Analizele facute la timp va ajuta sa depistati bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea. Totusi, nici un tratament din lume nu va poate ajuta, daca nu eliminati cauza principala a stresului.   

Evitati alimentele sarate, pe cele care contin zahar rafinat, produsele bogate in coloranti, aromatizanti, conservanti artificiali, bauturile comerciale si pe cele alcoolice.

Consumati proteine usoare, glucide din fructe, lipide din vegetale, vitamine, fie ele din suplimente sau din alimentatie.

Cei care au deja tensiune crescuta si depuneri de grasimi pe vase risca sa faca infarct in conditii crescute de stres." DORU CRISTIAN GAVRILA, Medic internist

Cititi "Ce trebuie sa mancam cand suntem stresati" www.romanialibera.ro

4 SEMNE ALE STRESULUI
1. Anxietatea ridica glicemia
Principalele analize care ies modificate pe fond de stres sunt glicemia, tensiunea, grasimile din sange si transaminazele (enzime ale ficatului). Din cauza anxietatii, oamenii fie mananca prea putin, fie prea mult. "Astfel si glicemia iese modificata, de regula mult crescuta", atrage atentia medicul de familie Remus Lupu, din Ilfov. Valorile glicemiei de peste 100 mg/dl ar trebui sa va trimita de la medicul de familie catre diabetolog. Nutritionistii spun ca nu ar trebui sa lipseasca cele trei mese pe zi. "In nici un caz sa nu sariti peste masa de pranz. Face bine pentru tonusul nervos", sugereaza medicul de familie Calin Ciubotaru din Bucuresti. Dieta ar trebui sa fie saraca in mezeluri, prajeli, carne grasa, dar bogata in fructe, legume, cereale. Printre alimentele care va sunt recomandate se numara: orezul integral, lintea, nautul, mazarea, ceapa, cartofii. Dintre fructe, nutritionistii va sfatuiesc sa consumati in special mere, pere si citrice. "In sezonul de primavara este evident ca aveti la indemana si o varietate mare de salate si trebuie sa profitati de acestea", adauga medicul.

2. Tensiune marita, palpitatii, aritmii  
In perioadele agitate nu ar fi rau sa faceti o vizita cardiologului. "Din cauza stresului se accelereaza metabolismul, creste tensiunea, pot aparea palpitatii, aritmii", atrage aten-tia medicul de familie Calin
Ciubotaru din Bucuresti. Durerile profunde in piept pot fi si ele o consecinta a stresului. "Daca sangele nu mai circula bine, iar muschii si creierul nu se mai oxigeneaza se creeaza un teren propice aparitiei bolilor de inima", spune medicul Calin Ciubotaru. Este bine sa faceti o electrocardiograma. Studiile arata ca principalii factori implicati in aparitia hipertensiu-nii sunt stresul, fumatul, obezita-tea, abuzul de sare, dar si factorii genetici. Valorile normale ale tensiunii sunt situate intre 129 si 84 mm/Hg. In situatii de stres,
acestea ajung la limita de sus a normalului, respectiv intre 139 si 89 mm/Hg.  "Cei care au deja tensiune crescuta si depuneri de grasimi pe vase risca sa faca
infarct. Pot fi prescrise medica-mente antihipertensive, dar rezolvarea problemei care provoaca agitatie este esentiala", spune Doru Cristian Gavrila,
specialist in medicina interna.

3. Enzimele ficatului o iau razna
Transaminazele, principalele enzime ale ficatului, cresc in situatii stresante, in special la persoanele care au deja suferinte hepatice. "Daca pacientul nu isi mai respecta regimul alimentar, bea alcool, este posibil ca irigarea cu sange a ficatului sa aiba de suferit, iar transaminazele sa creasca", avertizeaza medicul Doru Cristian Gavrila. Cand transami¬nazele sunt mari, este posibil sa fie vorba de o incarcare cu grasimi a ficatului, consum exagerat de alcool, he-patita cronica. Valorile normale ale transaminazelor sunt intre 0 si 40 unitati internationale.

4. Scade colesterolul bun, creste cel rau
Din cauza alimentatiei nesanatoase pe care o adopta, de regula, o persoana stresata, cresc valorile colesterolului rau (LDL) si scad cele ale colesterolului bun (HDL). "Colesterolul rau nu trebuie sa depaseasca 130 mg/dl, iar cel bun, care curata arterele, trebuie sa fie in jurul valorii de 50 mg/dl", precizeaza medicul internist Doru Cristian Gavrila. Testele de determinare a colesterolului din sange sunt usor de facut (se iau cativa mililitri de sange din brat). Pentru a obtine rezultate cat mai concludente, cereti medicilor de la laborator sa va comunice nu doar valoarea colesterolului total, ci si pe cea a "fractiilor de colesterol". Trigliceridele, care intra, de asemenea, in categoria grasimilor rele, trebuie verificate. Acestea cresc pe fondul alimentatiei dezechilibrate si al stresului. Va pun in pericol vasele de sange, daca depasesc 150 mg/dl.

150 mg/dl este valoarea maxima pana  la care pot ajunge trigliceridele (grasimi rele din sange)

Cele mai citite

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

COMUNICAT DE PRESĂ „SPITALUL FOIȘOR” DESPRE STAREA PACIENTULUI FLORIN PIERSIC

Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în dimineața de 11.05.2024, arată o îmbunătățire a valorilor/indicatorilor biologici și o ameliorare a stării generale. A început procesul...

Trei oameni au murit și alți opt sunt răniți după un atac ucrainean asupra orașului Donețk

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite sâmbătă într-o lovitură ucraineană asupra unui restaurant din oraşul Doneţk, ocupat...
Ultima oră
Pe aceeași temă