14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăGDPRStresul si alte cauze ascunse tulbura circulatia sangelui

Stresul si alte cauze ascunse tulbura circulatia sangelui

» De multe ori, hipertensiunea arteriala nu este insotita de simptome care sa-l trimita pe pacient la medic. Excesele alimentare, lipsa de miscare, consumul exagerat de alcool si tigari, stresul fizic si psihic, dar si alte cauze duc la o boala nemiloasa: hipertensiunea arteriala.

Sangele este pompat in artere de catre inima, care dezvolta o anumita forta pentru a reusi sa-l trimita in tot arborele arterial si de aici in tot corpul omului. Astfel, exista o presiune de pompare care se poate masura. Ea se numeste presiunea sistolica. Imediat, una din cele doua camere ale inimii si anume ventriculul stang se relaxeaza si primeste o noua cantitate de sange. Astfel, in artere presiunea este mai mica. Asa se numeste presiunea diastolica. Astfel, tensiunea arteriala rezulta din masurarea presiunii sistolice (maxime) si celei diastolice (minime). Daca acest raport este mai mic de 140 cu 90 mmHg, conform brosurii medicale denumite "ABC-ul hipertensiunii arteriale", elaborata de Societatea Romana de Cardiologie, atunci tensiunea arteriala este normala.

 

Oamenii care au diabet, trebuie sa fie mai atenti, avand in vedere ca o valoare mai mare de 130 cu 80 mmHg este un semnal de alarma. "Cifrele" considerate optime sunt 120 cu 80 mmHg, conform medicilor. Unele situatii, cum ar fi efortul fizic, emotiile, altitudinea crescuta, consumul exagerat de lichide, folosirea unor substante cum ar fi adrenalina sau efedrina, influenteaza valoarea tensiunii arteriale in sensul cresterii ei. Totusi, la unii oameni tensiunea arteriala creste spontan si se mentine la valori ridicate. Dar factorii comuni care provoaca cresterea tensiunii produse de sange sunt: consumul crescut de sare si excesele alimentare, sedentarismul, fumatul si consumul de alcool, stresul fizic si psihologic. Sunt de fapt factorii daunatori ai stilului nostru de viata.

Cresterea tensiunii arteriale este data si de factori care nu pot fi schimbati: ereditatea, varsta (boala se dezvolta mai frecvent la oamenii trecuti de varsta de 40 de ani), sexul (frecventa mai mare la barbati decat la femei).

» Medicamente contraindicate
Unele medicamente pot induce hipertensiunea arteriala: contraceptivele orale si tratamentele de substitutie hormonala la femei, analgezicele si antiinflamatoarele nesteroidiene (folosite pentru calmarea durerilor). De asemenea, acelasi efect l-ar putea avea si medicamentele pentru raceala si gripa care contin derivati de efedrina. De aceea, medicii atrag atentia persoanelor cu hipertensiune arteriala ca trebuie sa ceara mai intai sfatul specialistilor, si sa nu-si administreze din proprie initiativa aceste medicamente care sunt vandute fara reteta in farmacii.

Cele mai citite

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă