17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPRSexul oral cauzează cancer. Află de ce

Sexul oral cauzează cancer. Află de ce

Numărul cazurilor de cancer oral datorat infecţiei cu virusul Papilloma (HPV), responsabil şi de apariţia cancerului de col uterin, a crescut foarte mult în ultimii douăzeci de ani.

Se pare că agentul patogen cauzează mai multe cazuri de cancer oral decât tutunul şi alcoolul. Între anii 1980-1990, cercetătorii au analizat ţesut canceros prelevat de la 271 de pacienţi bolnavi din Hawaii, Iowa şi Los Angeles, informează Time.com.

Aproximativ 16% din cancerele orofaringiene – amigdale, gât şi limba – fuseseră cauzate de virusul Papilloma. Până în anul 2004, numărul cancerelor cauzate de HPV crescuse cu 72%.

De la o incidenţă de 0,8 cazuri de cancer oral HPV-pozitiv la 100.000 de indivizi, s-a ajuns la 2.6 cazuri la 100.000, ceea ce înseamnă o creştere de 225%. în acelaşi timp, odată cu scăderea numărului fumătorilor, incidenţa cancerelor orale HPV-negative a scăzut cu 5%.

Paradoxal, cei mai afectaţi de această creştere sunt bărbaţii. Descoperirile sugerează că de vină pentru apariţia acestei boli este practicarea sexului oral.

“Credem că obiceiurile sexuale s-au schimbat. Oamenii îşi încep viaţa intimă mai devreme şi schimbă mai mulţi parteneri sexuali”, a declarat Tina Dalianis de la Karolinska Institute Sweden.

Infecţia cu virusul Papilloma este cea mai cunoscută cauza a cancerului de col uterin. Cu toate acestea, cercetătorii cred că numărul de cazuri de cancer oral cauzat de HPV va creşte constant, ajungând să fie mai mare decât cel al cancerelor uterine declanşate de acelaşi agent patogen.

“Cancerele orale invazive, precum cele ale laringelui, limbii şi faringelui, vor ajunge să surclaseze cancerele de col. Am observat că s-a raportat o creştere semnificativă a numărului de bărbaţi suferinzi de cancer oral”, declară Maura Gibson, principala autoare a studiului.

Citeşte mai multe despre cancerul oral pe www.modista.ro

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...
Ultima oră
Pe aceeași temă