18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăGDPRSexul după 50 de ani

Sexul după 50 de ani

Cuplurile blazate care vor să aducă ceva nou în intimitate pot încerca exerciţii de fantezie şi medicamentele cu hormoni.

Exerciţiile de fantezie, precum jocurile de rol, pot revigora viaţa sexuală dacă sunt înţelese şi acceptate de ambii parteneri. „Puteţi să vă îmbrăcaţi în altcineva, să vă daţi o întâlnire ca şi cum ar fi pentru prima oară, să închiriaţi o cameră la hotel sau să vă abordaţi altfel partenerul, dându-i telefoane sau mesaje cu conotaţie sexuală. Toate astea pot veni după o discuţie în care fiecare să vorbească despre mulţumirile şi nemul­ţumirile lui”, spune Roxana Mischianu, medic primar psihiatru-sexolog la Spitalul Colentina din Bucureşti.

Vacanţele în locuri inedite, filmele şi revistele cu încărcătură erotică sau jucăriile sexuale pot, de asemenea, să vă incite ima­ginaţia. „O altă variantă ar fi să mai găsiţi un cuplu cu care să faceţi schimb de experienţă”, adaugă Mischianu.

Medicamente pentru libidou sau proteze speciale

Scăderea libidoului, cauzată de menopauză, poate fi combătută cu ajutorul lubrifiantelor cu hormoni care hrănesc mucoasa vaginală, iar pentru disfuncţiile erectile puteţi folosi medicamente pentru potenţă. „O soluţie pot fi şi protezele peniene care se pun prin operaţie. În unele state din Europa, astfel de intervenţii chirurgicale sunt decontate de casele de asigurări. Pe de altă parte, sunt cazuri în care femeile descoperă că au cancer de sân sau ovarian şi le spun partenerului din start să se ducă cu altcineva, ajungând la concluzia că dragostea nu are de-a face cu sexul”, spune Mischianu.

Discuţiile de pe forumuri, sursă de inspiraţie

Disponibilitatea emoţională de a vă asculta şi ajuta partenerul poate salva viaţa sexuală a cuplului. „Sexul oral poate fi un substitut al sexului «obişnuit» atunci când apar anumite probleme de sănătate. O a treia persoană într-o relaţie este efectul problemelor din cuplu, nu cauza”, este de părere psihologul Matei Georgescu. Şedinţele de grup cu oameni care trec prin experienţe similare pot fi şi ele o sursă de inspiraţie, iar dacă nici acestea nu vă ajută, ar fi bine să încercaţi o terapie sexuală la un specialist. „Terapia evaluează la ce nivel este relaţia de cuplu. Sexologul vă propune linii pe care le puteţi urma sau idei de scenarii adecvate situaţiei în care vă aflaţi”, afirmă Mischianu. 

Burta şi potenţa nu fac casă bună

Sexualitatea ţine de sănătatea globală a cuplului, spun psihologii. „Sexualitatea, ca şi somnul, este o funcţie fundamentală care poate fi afectată dacă sistemul este deficitar. Cum îţi aşterni partea fizică, aşa va fi şi sexualitatea în cuplu”, spune psihologul Matei Georgescu. La fel de importantă ca igiena fizică, cea metabolică poate pune în cui viaţa sexuală a cuplului dacă este deficitară.

„E important să nu te supraalimentezi, ci să mănânci doar cât ai nevoie. Când vrei să ai mai mult decât îţi trebuie înseamnă că vrei să umpli un gol interior. Burta este ca o maşină prea mare de care nu ai nevoie, dar cu care vrei să impresionezi”, mai spune Georgescu. De asemenea, cuplurile în care viaţa sexuală e pe cale să se ofilească ar trebui să vadă care e starea afectivă a partenerului, dacă acesta suferă de anxietate sau depresie.

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă