19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăGDPRRomânii ar vrea gratis medicamentele nou-introduse pe lista de compensate

Românii ar vrea gratis medicamentele nou-introduse pe lista de compensate

Peste jumătate dintre români cred că introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui condiţionată de oferirea gratuită a acestora de către producători, pe o perioadă de până la un an, arată un studiu al Confido, dat publicităţii vineri în Capitală de Institutul Aspen. Potrivit studiului, introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate ar trebui condiţionată de oferirea gratuită a lor de către producător, pentru o perioadă determinată, informează Mediafax.

Pe de altă parte, 56% dintre respondenţi sunt de părere că plata medicamentelor compensate de către sistemul public de asigurări de sănătate trebuie făcută numai în momentul în care tratamentul îşi demonstrează efectul terapeutic.

Acelaşi studiu arată că românii ar fi dispuşi să plătească contribuţii mai mari dacă aceasta ar permite accesul la un tratament nou, mai eficient. "58% din populaţie este dispusă să achite o contribuţie personală mai mare, dacă acest lucru le-ar permite accesul la un tratament nou, mai eficient şi cu efecte adverse reduse", relevă cercetarea.

Pe de altă parte, conform studiului Confido, românii au achitat, în medie, 80 de lei pe medicamentele achiziţionate la ultima vizită în farmacie. Cu acest prilej, 78% dintre români au cumpărat medicamente eliberate fără reţetă, în timp ce medicamentele care se eliberează pe bază de reţetă au fost cumpărate de doar 52% din populaţie. Nevoia de produse parafarmaceutice şi de igienă personală a reprezentat pentru 25% şi, respectiv, 24% dintre respondenţi motivul pentru care aceştia au intrat în farmacie. Suplimentele nutritive au fost achiziţionate de 21% dintre români, în timp ce 16% dintre aceştia au optat pentru produse dermato-cosmetice, se mai arată în studiul lansat de Aspen România.

Acelaşi studiu arată că peste jumătate din populaţie a cumpărat produse compensate, în ultimele trei luni. "Dintre cei care au achiziţionat medicamente compensate în ultimul trimestru, doar 6% au afirmat că medicamentele au fost compensate integral, restul de 94% declarând că au achitat sume de bani pentru a putea beneficia de tratament. Contibuţia personală a fost percepută ca fiind foarte mare de către 44% dintre aceştia, doar 23% afirmând că valoarea sumei achitate s-a situat la un nivel scăzut", se mai arată în studiu.

Totodată, peste 54% dintre respondenţi au spus că nivelul valorii decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru medicamentele compensate ar trebui să se stabilească în funcţie de preţul medicamentului, eficacitatea tratamentului fiind cel de-al doilea criteriu adus în discuţie de 29% dintre aceştia.

De asemenea, românii sunt de părere, în majoritate, că sistemul public de sănătate trebuie să asigure accesul tuturor pacienţilor atât la medicamente ieftine (84%), cât şi scumpe (76%).

Cele mai citite

Mutarea cu care Ciolacu a căștigat bătălia pentru creșterea salariului minim

Salariul minim se majorează de la 1 iulie cu 400 de lei, așa cum PSD a anunțat în urmă cu câteva luni. Decizia a...

Ciucă, despre salariul minim: S-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că 300 de lei să rămână sumă...

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că decizia pentru mărirea salariului minim este luată, adăugând că este nevoie de sprijinirea mediului de afaceri. Nicolae Ciucă...

RL a pus din nou ALPAB la tuns iarba

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), instituție subordonată Primăriei Capitalei, susține că a demarat lucrări de cosire a ierbii din zona Piața Unirii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă