Studenții clujeni ar putea revoluționa domeniul reparațiilor infrastructurilor de țevi. Ei lucrează la proiectul unui braț robotic ce ar putea repara țevile de apă îngropate în pământ, fără să spargă asfaltul. Astfel de roboți sunt deja fabricați în Asia, însă la prețuri de cel puțin 10 ori mai mari decât bugetul alocat studenților clujeni.
Tinerii care studiază la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca fac echipă cu studenți din Germania, în cadrul unei competiții internațioanle. Ei lucrează la proiectul unui braț robotic ce ar urma să fie folosit pentru a repara țevile îngropate în pământ, fără a mai săpa în asfalt celebrele șanțuri care brăzdează, mai devreme sau mai târziu, fiecare stradă din România. Concret, constructorii ar săpa doar un tunel vertical de mici dimensiuni, prin care ar urma să fie introdus brațul robotic, iar apoi acesta ar pătrunde în interiorul țevii pentru a remedia defecțiunea. La final, după retragerea brațului robotic, constructorii ar sigila atât orificiul de pătrundere în interiorul țevii, cât și asfaltul, explică unul dintre studenți, Levente Barabas.
Bugetul alocat studenților pentru realizarea prototipului este de doar 2.500 de euro. Proiectul trebuie finalizat până în luna decembrie. La Cluj, în ultimii ani, studenții i-au uimit pe antreprenori cu proiecte inovatoare de roboți. În cadrul concursurilor de robotică din ultimii ani au fost produși roboți care pot servi drept chelneri, dar și roboți care fac curat în casă.