1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeGDPRPropunerile lui Ladislau Ritli pentru Sănătate: Coplata - o sumă foarte mică,...

Propunerile lui Ladislau Ritli pentru Sănătate: Coplata – o sumă foarte mică, accesibilă pentru oricine. Pachetul de bază pentru servicii medicale, gata în iunie

 

Ministrul desemnat al Sănătăţii, Ladislau Ritli, a spus miercuri că actuala lege privind coplata este inaplicabilă şi că aceasta urmează să fie modificată până la sfârşitul anului, astfel încât să fie prevăzută plata unei sume fixe, accesibilă pentru toţi cetăţenii, potrivit Mediafax. De asemenea, la audierea sa în comisiile parlamentare de sănătate, Ritli a promis că până în iunie va fi revizuit pachetul de bază al serviciilor medicale

“În privinţa legii privind coplata 220/2011, am constatat că, în această formă, este aproape complet inaplicabilă. Am readus în atenţia FMI această problemă şi FMI a fost de acord să fie revizuită”, a afirmat  Ritli.

El a spus că în varianta actuală se prevede că bolnavul plăteşte un procent din venituri, ceea ce este inoperant în lipsa unui sistem informaţional foarte bine pus la punct şi din cauza faptului că nu a fost timp pentru informarea populaţiei.

“Propunerea noastră este – şi FMI a fost de acord cu această măsură – să fie revizuită legislaţia, astfel încât să fie o sumă fixă, foarte mică, accesibilă pentru oricine. Va fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern, ţinând cont de salariul minim pe economie”, a explicat Ritli.

El a mai adăugat că această lege va avea un efect reglator şi că speră ca la sfârşitul anului să fie funcţională coplata.

Ritli a primit recomandarea favorabilă a comisiilor de sănătate pentru funcţia de ministru al Sănătăţii în Cabinetul Ungureanu, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei.

În timpul audierilor, ministrul desemnat a mai spus că până în iunie va fi revizuit pachetul de bază al serviciilor medicale, arătând că se va reglementa accesul la medicamente foarte scumpe şi se va scurta timpul spitalizării pentru intervenţii minore. “Aceste două măsuri vor aduce foarte multe beneficii şi financiare şi comportamentale în sistemul medical”, a explicat Ritli.

“Viitoarea listă pozitivă pe care vrem noi să o creăm este o procedură laborioasă şi de lungă durată, de un an un an şi jumătate, pe baza evaluării ştiinţifice corectă a serviciilor necesare şi nu cele percepute a fi necesare”, a adăugat Ritli.

Ladislau Ritli le-a mai spus parlamentarilor că se va mări cu 15% subvenţia pentru asistenţa medicală primară, ceea ce va duce ca mai mulţi bolnaivi să fie înscrişi pe listele medicilor de familie şi că este o problemă care va fi “optimizată”, aceea a limitării la 20 a numărului de consultaţii pe zi dat de medicul de familie.

Ritli a mai arătat că anul acesta sunt alocate 110 milioane de lei pentru două elicoptere şi ambulanţe care să înlocuiască parcul de ambulanţe care este învechit şi va fi înfiinţat sistemul Smurd în 3 judeţe – Caraş Severin, Tulcea şi Gorj.

Cele mai citite
00:00:47

VIDEO. Compromis pentru a ajunge la un acord privind schimbările climatice

Președintele COP28, Sultan al-Jaber, a cerut duminică (10 decembrie) țărilor să lucreze mai mult, să fie flexibile și să accepte compromisuri pentru a ajunge...

Aproape 80% dintre românii aflaţi în străinătate şi-au rezervat zboruri spre România, de sărbători

Opt din zece români din Diaspora (79%) şi-au planificat zborurile spre România, între 15 şi 31 decembrie, pentru a petrece sărbătorilor de iarnă, arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă