13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăGDPRPlan de 14 zile pentru revigorarea vieţii sexuale

Plan de 14 zile pentru revigorarea vieţii sexuale

Discutaţi cu partenerul despre ce veţi avea defăcut, despre aşteptări şi dedicaţi următoarele două săptămâni acestui aspect vital al relaţiei voastre.


Lipsa de informare şi stresul sunt printre factorii principali care îngreunează viaţa sexuală a românilor, sunt de părere medicii. „Stresul buzunarului gol are un impact foarte mare, iar asta se simte şi în viaţa sexuală.  Alcoolismul cronic, fumatul şi faptul că sunt prost informaţi sunt alţi factori negativi. Românii se află pe primul loc la consumul de emisiuni tv, unde sunt prezentate modele care formează frustrări. Ei caută «coloratul», or nu asta este normalitatea”, spune Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog cu supraspecializare în sexologie. Specialiştii citaţi de publicaţia Prevention au făcut un plan de 14 zile care poate îmbunătăţi viaţa sexuală.

1. Rezervaţi-vă 10-15 minute în seara asta. Discutaţi relaxaţi despre plan şi despre aşteptările pe care le are fiecare. Puteţi face asta după cină, în timpul unei plimbări sau după ce v-aţi băgat în pat. Continuaţi acest obicei în următoarele două săptămâni pentru a vă ţine la curent cu rezultatele obţinute.

Alegeţi un obiectiv clar. Vreţi să vă simţiţi mai apropiat de partener sau mai sexy? Să vă găsiţi curajul să-i spuneţi partenerului să încercaţi ceva nou? Un studiu realizat în anul 2008 arăta că în cazul persoanelor care îşi propun scopuri pozitive libidoul scade mai puţin în timp comparativ cu cei care nu aveau nici un scop sau cu cei care aveau gânduri pasive de tipul „nu trebuie să mă mai cert cu partenerul”.

2. Leneviţi în pat. În loc să vă ridicaţi repede din pat când sună alarma ceasului, mai staţi 30 de secunde cât să vă zâmbiţi reciproc şi să vă alintaţi. „Este o modalitate uşoară să vă apropiaţi mai mult şi să vă reconfirmaţi afecţiunea înainte de a începe o zi grea”, spune sexologul Gina Ogden de la University of Cambridge.

Sărutaţi-vă intens de rămas bun. Acest lucru ar putea intra în rutina zilnică, întocmai ca spălatul pe dinţi sau ca băutul cafelei. „Strecuraţi mai multe astfel de momente în timpul zilei”, vă recomandă Sheryl Kingsberg, psiholog la University Hospitals.

3. Faceţi sex dimineaţa. Şi asta chiar dacă sunteţi obosit sau vreţi să ajungeţi mai devreme la birou. Un studiu realizat pe femei arată că doar 23% din ele făceau sex dimineaţa, ceea ce este o greşeală. „Nivelul cortisolului este crescut dimineaţa, deci aveţi energie pentru sex. Apoi, organismul va elibera oxitocină şi veţi avea o dispoziţie bună toată ziua”, spune Eva Cwynar, endocrinolog şi asistent la UCLA. Nu vă trebuie două ore pentru asta, ci sunt suficiente şi 7-13 minute. Nu aveţi chef? Faceţi-o oricum. Dorinţa creşte pe parcurs.

Iniţiaţi discuţii nocturne. Vorbiţi despre fanteziile voastre. „Adesea, libidoul scăzut este cauzat de faptul că faceţi sex mereu la fel, în aceeaşi poziţie sau în acelaşi loc”, spune Michael Krychman, directorul secţiei de medicină sexuală la Hoag Hospital.

4. Faceţi schimb de mailuri erotice.  Trimiteţi-i partenerului vostru un mail în care îi spu­neţi că diseară veţi avea o sesiune de mângâieri şi că sunteţi foarte entuziasmat. Urmăriţi-i reacţia.

Mângâiaţi-vă fără să faceţi sex. „Cuplurile sunt prea concentrate pe orgasm. Masaţi-vă, mângâiaţi-vă şi exploraţi-vă corpurile. Scopul este să intensificaţi legătura emoţională dintre voi”, spune Rapini. Faceţi acest lucru de două ori pe săptămână.

5. Descoperiţi-vă propriul corp. „Unele femei cred că masturbarea e un subiect tabu şi le este ruşine să facă asta”, spune Rapini, care le recomandă femeilor să se masturbeze timp de 10 minute pe zi, de câteva ori pe săptămână, la duş sau cu ajutorul vibratorului. „Sunt peste 10 milioane de nervi în zona clitorisului şi singurul lor rol este să ajute femeia să se simtă bine”, adaugă Rapini.

Plănuiţi un picnic nocturn. Întâlnirile pe timp de noapte sunt esenţiale pentru o viaţă sexuală sănătoasă, iar activităţile noi cresc dopamina din creier, oxitocina şi noradrenalina, cea care vă dă senzaţia de fluturaşi în stomac la primele întâlniri.

6. Faceţi sport la prânz sau după serviciu. Dacă se poate, mergeţi împreună cu partenerul. Studiile arată că bărbaţii sedentari sunt cu până la 60% mai predispuşi la disfuncţii erectile decât cei activi.

Faceţi sex înainte de masă. „Sângele se duce în stomac după ce mâncaţi pentru a ajuta digestia, iar un stomac plin va reduce întotdeauna circulaţia din zonele genitale. Asta înseamnă erecţii slabe la bărbaţi şi lubrifiere scăzută la femei”, spune Daniel Stein, autorul volumului „Sex pasional”.

7. Renunţaţi la treburile casnice. Dacă e sâmbătă sau duminică, zile în care faceţi curăţenie sau mergeţi la cumpărături, orien­taţi-vă mai bine spre acti­vităţi relaxante. Luaţi bilete la film, mergeţi la bowling sau la plimbare în afara oraşului.

Spuneţi-vă poveşti de culcare. Citiţi cu voce tare literatură erotică pentru a vă menţine trează atenţia pentru sex şi pentru a vă creşte libidoul.

8. Continuaţi să vă cunoaşteţi corpul. Explorarea propriului corp este o cale bună spre orgasm. Potrivit unui studiu realizat pe femei, 15% din ele au orgasm rar sau deloc.

Redeschideţi discuţia despre fantezii. Mâine noapte este momentul pentru a le pune în practică, aşa că nu uitaţi să cumpăraţi jucăriile şi lubrifiantele de care aveţi nevoie.

9. Închideţi-vă telefoanele şi laptopurile. O „vacanţă” pentru sex de un weekend este mai reuşită dacă vă deconectaţi de

lume.

Puneţi în scenă fanteziile. Iniţiativa poate aparţine femeii. „Unele femei sunt pasive în viaţa lor sexuală. Multor bărbaţi însă le-ar plăcea să fie mângâiaţi mai mult, seduşi. Toată lumea vrea să fie sedusă”, spune Covalt. De asemenea, folosiţi lubrifiant. Aproape 40% din femei spun că lipsa lubrifierii le taie apetitul sexual.

10. Faceţi un gest frumos pentru partener. Poate fi un compliment neaşteptat sau un mic cadou. „Dăruiţi doar de dragul de a dărui, fără să aşteptaţi ceva în schimb”, spune Kingsberg.

Faceţi o activitate amuzantă. După cele 15 minute de conversaţie, seara uitaţi-vă la o comedie sau la serialul preferat şi ţineţi-vă de mână. „Unul din ingredientele necesare unei relaţii este simţul umorului. Râdeţi împreună!”, vă recomandă Odgen.

11. Întâlniţi-vă din nou noaptea. Nu trebuie să chel­tuiţi mulţi bani, dar men­ţineţi acest obicei o dată sau de două ori pe săptămână.

Mai faceţi o sesiune de mângâieri. „Unii bărbaţi sunt educaţi în aşa fel încât nu vor să fie mângâ­iaţi pentru că este prea feminin sau pur şi simplu pentru că se simt vulnerabili. Multe dintre clientele mele îmi spun însă cât de mult le place partenerilor lor să fie mângâiaţi”, spune Rapini.

12. Faceţi sex oral. Studiile arată că pentru 65% din femei şi 79% pentru bărbaţi, sexul oral este cea mai plăcută experienţă, mai apreciată decât actul sexual în sine.

13. Evaluaţi şi reflectaţi. Planul pentru cele 14 zile se apropie de final. Cum vă simţiţi? V-au fost îndeplinite aşteptările?

Despicaţi firul în patru. Comunicarea este esenţială, aşa că după ce aţi făcut sex, spuneţi ce v-a plăcut şi ce nu v-a plăcut, întocmai ca după ce aţi văzut un film sau un meci de fotbal. Menţineţi un ton amuzant, afectuos şi pozitiv. În noaptea asta, vorbiţi despre cele două săptămâni care au trecut.

14. Amintiţi-vă de sexul de dimineaţă. Nu trebuie să dureze mult şi nu e nici o problemă dacă nu aveţi orgasm.

Felicitaţi-vă reciproc. Puteţi apela din nou la acest plan de câteva ori pe an. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă