20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăGDPRParazitul malariei, filmat în premieră când invadează celulele sanguine (VIDEO)

Parazitul malariei, filmat în premieră când invadează celulele sanguine (VIDEO)

Plasmodium, parazitul malariei, care îmbolnăveşte grav 400 de milioane de oameni în fiecare an, a fost filmat pentru prima oară în timp ce ataca celulele umane. Microorganismul a fost suprins în imagini când spărgea globulele roşii din sânge, le invada, apoi le distrugea cu sălbăticie chiar din interior, potrivit ziarului britanic Daily Mail.

Parazitul transmite malaria, o boală infecţioasă larg răspândită în regiunile tropicale şi subtropicale, prin intermediul ţânţarilor infectaţi. Microorganismele se înmulţesc apoi în celulele sanguine, provocând febră, anemie, simptome de gripă şi, în cazuri severe, comă sau moarte- un milion de decese anual, în toată lumea. În România, numărul cazurilor de malarie este însă redus, cel mult zece cazuri pe an. De exemplu, în 2010, au existat doar patru pacienţi români diagnosticaţi cu această boală.

“La momentul actual, nu există nici un vaccin pentru malarie, doar profilaxie sau tratament în timpul bolii”, a declarat pentru Romania liberă Maria-Gianina Arsene, medic specialist în boli infecţioase la Spitalul Clinic de boli infecţioase şi tropicale “Victor Babeş” din Bucureşti. Infectarea poate fi însă prevenită eliminând posibilităţile de a fi înţepat de ţânţari. În plus, pentru a reduce riscul infectării pot fi folosite constant anumite medicamente, prea scumpe însă pentru cei mai mulţi dintre oamenii care trăiesc în zonele de risc.

Recent, o echipă de cercetători de la Institutul Walter şi Eliza Hall din Melbourne, condusă de Jake Baum, a folosit microscoape cu rezoluţie foarte mare pentru a urmări evoluţia parazitului în corpul uman. Noua tehnologie oferă imagini la o scară mult mai mică decât microscoapele optice obişnuite, în acest fel putând fi filmat microorganismul Plasmodium, care are lăţimea de abia o milionime de metru.

Progresul recent, important doar pentru lumea ştiinţifică

“Adevăratul progres al acestui microscop este că pur şi simplu îţi permite să construieşti o imagine tridimensională a proceselor celulare, la o rezoluţie foarte mare. Este ca şi cum am fi făcut instantanee a mii şi mii de jafuri bancare”, a spus Baum.

Rezultatele, publicate recent în jurnalul australian Cell Host&Microbe, ar putea oferi noi perspective ale evenimentelor din sânge care duc la invazia celulară. “Pentru prima dată am putut să vizualizam efectiv acest proces, în toată gloria sa moleculară”, a explicat Baum.

“Nu ştiu cum ar putea modifica acest progres tratamentul sau profilaxia malariei. Evident, oferă o viziune mai largă şi o înţelegere amănunţită a procesului de invazie, dar acest lucru are importanţă doar pentru lumea ştiinţifică”, a explicat Arsene.

Deşi cercetătorii au mai putut observa parazitul făcându-şi loc printre celule şi înainte, noua tehnologie face vizibilă mult mai multe detalii. “Unul dintre cele mai incitante lucruri pe care le-am văzut a fost că microorganismul introduce o proteină în formă de inel în peretele celular, pentru a face o fereastră, pe unde se caţără. Poţi chiar să vezi cum parazitul se târăşte înăuntru”, a adăugat Baum.

Imaginile au dezvăluit de asemenea că, odată ce parazitul s-a ataşat de o celulă roşie prin intermediul unei legături strânse, invazia a continuat în celelalte celule fără etapele de început.

Oamenii de ştiinţă australieni au făcut cercetări pe Plasmodium în ultimii şapte ani, în speranţa că astfel vor înţelege mai bine activităţile tuturor paraziţilor. “Dacă, de exemplu, vrei să testezi un anumit medicament sau vaccin, sau să investighezi cum un anticorp uman funcţionează când te protejează împotrivă malariei, această nouă tehnologie îţi permite să vezi efectele reale pe care fiecare reactiv sau anticorp îl are, dar şi procesele exacte ale invaziei”, a spus Baum.

“Mă îndoiesc că astfel se va descoperi un vaccin contra malariei, dar există speranţe de adaptare şi imbunătăţire a tratamentului pentru această boală”, a încheiat Arsene.

 

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă