11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăGDPRMinisterul Sănătăţii, acuzat că îi neglijează pe bolnavii de HIV/SIDA

Ministerul Sănătăţii, acuzat că îi neglijează pe bolnavii de HIV/SIDA

EU HIV/Aids Civil Society Forum, organism consultativ al Comisiei Europene, este îngrijorat cu privire la situaţia bolnavilor de HIV/SIDA din România care se confruntă cu lipsa tratamentului antiretroviral, şi acuză Ministerul Sănătăţii că îi abandonează pe pacienţi, potrivit publicaţiei EUobserver, citate de NewsIn.

Ministerul Sănătăţii din România este acuzat că i-a abandonat pe bolnavii de HIV/SIDA, în situaţia în care rezervele de medicamente antiretrovirale care îi ţin în viaţă sunt aproape terminate. În plus, programul care asigură utilizatorilor de droguri din Capitală ace sterile va fi închis de organizaţiile care îl coordonează, din lipsă de fonduri. “Suntem extrem de alarmaţi de informaţiile pe care le primim din România. Rezervele de tratament antiretroviral pentru persoanele cu HIV nu este asigurat, unii pacienţi şi-au întrerupt tratamentul de mai mult de o lună, iar bolnavii din zonele rurale trebuie să meargă în capitala ţării unde stau la cozi în faţa spitalului pentru a obţine tratament”, scriu reprezentanţii EU HIV/Aids Civil Society Forum într-o scrisoare deschisă trimisă autorităţilor române la sfârşitul lunii aprilie.

Până de curând România a reuşit să se ocupe relativ bine de epidemia de HIV/SIDA, mai scrie EUobserver. Una dintre surprizele care au ieşit la lumină după Revoluţie a fost numărul mare de copii care au fost infectaţi cu HIV din cauza sângelui contaminat folosit la transfuzii. Aceşti copii, tineri în prezent, sunt ţinuţi în viaţă de medicamentele antiretrovirale, o poveste de succes care va lua sfârşit, notează EUobserver.

“Cu buget redus, datorii foarte mari, asistente în grevă şi corupţie de necontrolat, sistemul de sănătate din România este în stare de dezintegrare. Rezervele de medicamente comune se termină în multe spitale, chirurgii trebuie să anuleze operaţii urgente, iar medicii emigrează. Alte state membre ale Uniunii Europene au prioritizat tratamentul persoanelor infectate cu HIV”, scriu jurnaliştii publicaţiei online. Nu şi România, scrie EUobserver, care adaugă că Guvernul român a ignorat ajutorul oferit de Germania în cadrul programului “Affordable Medicine Initiative”, care ar fi dus la scăderea preţului de aprovizionare pentru medicamentele antiretrovirale.

“Este regretabil că România nu a acceptat sprijinul oferit prin iniţiativa Germaniei. Oricare ar fi motivele şi detaliile care au dus la această situaţie în România, aceasta constituie o încălcare evidentă nu doar a angajamentelor naţionale, ci şi a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”, se mai arată în scrisoarea organismului consultativ al Comisiei Europene.

Programul privind accesul la echipamentele sterile de injectare pentru consumatorii de droguri, care aproviziona jumătate din utilizatorii de stupefiante din Bucureşti, coordonat de şase ONG-uri din România, urmează să fie închis din cauza lipsei fondurilor necesare, mai scrie EUobserver. Potrivit reprezentanţilor Harm Reduction Network din România, deşi experţi medicali internaţionali au avertizat în repetate rânduri România cu privire la riscul unei epidemii de HIV, autorităţile locale şi centrale nu au luat măsuri pentru susţinerea programelor de prevenţie.

Şi reprezentanţii Uniunii Naţionale a a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA au atras atenţia, în urmă cu două săptămâni, asupra situaţiei din sistemul sanitar românesc, anunţând că medicamentele pentru pacienţii seropozitivi din România au fost epuizate în mai mult de 15 judeţe. Motivul situaţiei create este faptul că Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dat drumul filelor de buget pe anul 2010 pentru toate programele naţionale pe 14 mai, deşi aceste documente trebuiau să plece încă din luna martie. Potrivit datelor Institutului “Matei Balş”, numărul pacienţilor infectaţi cu HIV/SIDA aflaţi în viaţă la sfârşitul lunii martie era de 10.145.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă