35.4 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăGDPRLista celor mai bune 20 de medicamente pentru dureri | Top 10...

Lista celor mai bune 20 de medicamente pentru dureri | Top 10 CELE mai CITITE articole

Peste 300.000 de cititori au lecturat acest articol în cursul anului 2016, acesta fiind unul dintre articolele din TOP 10 cele mai citite.

Migrene. Durere de spate. Artrita. Dar care este cea mai potrivita pastila pentru a va elibera de durere? Oamenii de stiinta au realizat, in premiera, un ghid al celor mai eficace, dar si al celor mai proaste medicamente antialgice.

In Marea Britanie, peste opt milioane de persoane sufera de dureri cronice, iar alte milioane cad victime durerilor acute, potrivit ultimelor date statistice anuntate saptamana trecuta de autoritatile medicale de la Londra. Intrebarea legitima pentru fiecare pacient, indiferent de cauza durerilor sale, este cum sa trateze efectul. Care este cel mai bun medicament? O intrebare extrem de dificila si pentru medici, care au de ales dintr-o larga paleta de produse care apar in fiecare zi pe piata medicamentelor. Chiar daca denumirile generice variaza de la un produs la altul, fiecare dintre antialgice are proprietati distincte, dar si efecte adverse redutabile sau contraindicatii stricte. Asadar, de la clasicele aspirina si paracetamol sau ibuprofen, lista contine o serie de medicamente extrem de variate. O alta dificultate o reprezinta cantitatea recomandata unui pacient, dozajul.

Expertii de la Universitatea Oxford au incercat sa stabileasca un clasament al tuturor medicamentelor disponibile pe piata, in functie de mai multe criterii, intre care eficacitate, costuri si accesibilitate pentru pacienti (cu sau fara reteta). Selectia a fost realizata in urma unor studii la care au participat peste 20 de mii de oameni, care au fost supusi inclusiv la teste placebo. Dr Andrew Moore, specialist in terapii antialgice, a prezentat pentru Daily Mail, lista celor mai bune 20 de analgezice (clasificate cu scoruri de eficacitate de la 1 la 20).

1) ETORICOXIB, 120-240 mg
– este un antiinflamator nesteroidian (AINS), recomandat doar pentru durerile post-operatorii, osteoartrite, artrite reumatoide, guta, dureri dentare, fibromialgie, dureri de spate si unele tipuri de migrene (scor: 18,5)

2) DICLOFENAC, 100 mg
– AINS pentru osteoartrite, artrite reumatoide, dureri de cap, guta, dureri post-operatorii (scor: 18,2)

3) CELECOXIB, 400 mg
-AINS pentru osteoartrite, artrite reumatoide si dureri menstruale (scor: 17,9)

4) PARACETAMOL, 1000 mg, in combinatie cu CODEINA, 60 mg
– un opoid folosit pentru tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate medie: cefalee, nevralgii dentare, dureri sciatice, artralgii nereumatismale, dismenoree, dureri dupa unele interventii chirurgicale, entorse, fracturi si luxatii. (scor: 17,8)

5) ASPIRINA, 1200 mg
– sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaţilor, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator. În plus, aspirina în doze mici are un efect anticoagulant şi este folosit pe termen lung ca să diminueze riscul de infarct. (Scor: 17,6)

6) IBUPROFEN, 400 mg
– antiinflamator nesteroidian indicat in artropatii inflamatorii cronice (artrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta, artrita psoriazica); stari inflamatorii severe in ORL, stomatologie, patologia respiratorie, in ginecologie, in oncologie, dureri dentare, dismenoree. (scor: 17.5)

7) OXYCODONE, 10 mg, in combinatie cu PARACETAMOL, 650 mg
– un antialgic foarte puternic, recomandat in durerile severe post-operatorii si in dureri de spate intense (scor: 17,4)

8) DICLOFENAC, 25 mg

– antiinflamator nesteroidian indicat in artrita reumatoida, spondilartrita anchilopoietica, osteoartroza, periartrita, tendinita, tenosinovita, luxatii, intinderi de ligamente, fracturi, dureri lombo-sacrale, crize de guta, inflamatii postoperatorii de natura ORL, stomatologie si ortopedie (scor: 17,4)

 

9) KETOROLAC, 10 mg

– medicament antiinflamator nesteroidian pentru tratarea durerilor moderate si severe, dureri post-operatorii, dureri de spate sau dureri in diferite tipuri de cancer (scor: 17,4)

 

10) NAPROXEN, 400/440 mg

– medicament AINS cu actiune antiinflamatoare, antipiretica si analgezica, recomandat pentru artrite reumatoide, spondilite anchilozante, reumatism articular acut si alte forme de boli reumatismale, articulare si musculare, traumatisme in sistemul osteoarticular, sciatica, nevralgii, polineurite, tromboflebite, cefalee, infectii respiratorii acute si alte stari inflamatorii si febrile, dismenoree, iminenta de nastere prematura (scor: 17,3)

 

11) PIROXICAM, 20 mg

– Antiinflamatar nesteroidian, analgezic, antipiretic; este un antireumatic eficace cu efect durabil (este suficienta o singura doza/zi) si este indicat Poliartrita reumatoida, osteoartrita, spondilita anchilopoietica, afectiuni musculo-scheletice acute, criza de guta (scor: 17,3)

 

12) LUMIRACOXIB, 400 mg

– recomandat in special in osteoartrite (scor: 17,3)

 

13) IBUPROFEN, 200 mg

– este indicat in durerile de muschi, durerile de dinti, migrene, dureri menstruale (scor: 17,3)

 

14) PETHIDINE, 100 mg (injectabil)

– are indicatie stricta doar pentru utilizarea in timpul operatiilor (scor: 17,1)

 

15) TRAMADOL, 150 mg

– este indicat in durerile si traumele ginecologice (scor: 17,1)

 

16) MORFINA, 10 mg (injectabil)

– este recomandata doar in cazul durerilor aparute in timpul unui infarct sau pentru durerile severe post-operatorii si de spate (scor: 17,1)

 

17) NAPROXEN, 200/220 mg

– are o actiune antiinflamatoare, antipiretica si analgezica, fiind recomandat in osteoartrite, guta artritica, artrite reumatoide, spondilite anchilozante, reumatism articular acut si alte forme de boli reumatismale, articulare si musculare

(scor: 16,6)

 

18) KETOROLAC, 30 mg (injectabil)

– este folosit pentru durerile moderate sau severe post-operatorii, dureri de spate sau dureri in afectiuni oncologice (scor: 16,6)

 

19) PARACETAMOL, 500 mg

– recomandat pentru dureri de cap, dureri de dinti sau pentru raceli (scor: 16.5)

 

20) CELECOXIB, 200 mg

– antiinflamator nesteroidian recomandat pentru durerile menstruale, pentru durerile reumatismale, dar si pentru reducerea polipilor pe colon (scor: 16,5)

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

ASF anunță stabilizarea pieței RCA după dispariția City Insurance

Piața RCA confirmă, după prima jumătate a anului 2022, că a reușit să depășească efectele dispariției City Insurance S.A., fostul lider din domeniu, anunță Autoritatea...

Farmecul bijuteriilor cu perle. Când și cum să porți aceste superbe accesorii?

Bijuteriile cu perle sunt printre cele mai elegante piese din colecția unei femei. Clasice și rafinate, ele au devenit o alegere tot mai populară...

Avertizări de vreme instabilă, pentru mai mult de jumătate din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, două avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de instabilitate atmosferică, valabile până miercuri în jumătate de ţară.Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă