Pacienţii care suferă de o boală de inimă (cardiopatie) sunt mai puţin expuşi riscului de a face depresie dacă sunt trataţi cu statine. Statinele sunt o clasă de medicamente care duc la scăderea nivelului de colesterol, scrie passionsante.be, citata de Agerpres.
Timp de şase ani, o echipă de cercetători de la Universitatea California (San Francisco) a ţinut sub observaţie un grup de circa o mie de pacienţi cu cardiopatie, trataţi sau nu cu statine. S-a dovedit că 19% din pacienţii cărora le fuseseră administrate statine au făcut depresie, proporţia urcând la 28% la pacienţii care nu beneficiaseră de acest tratament.
Explicaţia ‘efectului protector’ nu este foarte clară, spune unul din cercetători, şi sunt necesare şi alte studii pentru a înţelege mecanismul prin care acţionează statinele. O ipoteză este prevenirea aterosclerozei la creier, fenomenul putând contribui la apariţia depresiei.
Într-un articol publicat în ‘Journal of Clinical Psychiatry’, autorii consideră că, dacă se confirmă acest efect suplimentar al statinelor, s-ar putea îmbunătăţi strategia de scădere a simptomelor de depresie la pacienţii cardiaci şi riscurile cardiovasculare la pacienţii depresivi ar beneficia de o mai bună abordare.