16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăGDPRiCoach, consilierul online de sănătate

iCoach, consilierul online de sănătate

iCoach este un instrument online, inovator şi interactiv, care le oferă fumătorilor sprijin în încercarea lor de a renunţa definitiv la acest viciu. Din septembrie, iCoach este disponibil şi ca aplicaţie pentru iOS şi Android.

 
Aproape un sfert de milion de fumători şi ex-fumători folosesc în prezent iCoach pentru a renunţa la fumat şi a scăpa definitiv de acest viciu. În urma unui test, oamenii care se înregistrează pe platforma www.exsmokers.eu sunt încadraţi în una din cele cinci etape ale procesului de renunţare la fumat.

În prima categorie sunt incluşi fumătorii care nu vor să renunţe la fumat, iar în a cincea ex-fumătorii care nu mai fumează de cel puţin şase luni. Platforma, care este disponibilă în 23 de limbi oficiale în UE, pune la dispoziţia fumătorilor un jurnal pentru renunţarea la fumat, teste de progres şi o bază de informaţii utile despre sănătate.

Un studiu recent despre eficienţa iCoach a arătat că 30% din utilizatorii platformei s-au declarat ex-fumători după doar trei luni. În aceeaşi perioadă, peste 33% din participanţii la studiu care au folosit iCoach au progresat cu cel puţin o etapă, în timp ce doar 2,8% au retrogradat măcar o etapă.

Funcţia „Butonul de panică”

iCoach îndrumă fiecare utilizator către o viaţă fără fumat, într-un mod personalizat, prin mesaje pozitive. Acesta are o serie de funcţii interactive, cum ar fi „Locations tool”, o funcţie bazată pe tehnologii de geolocalizare care permite utilizatorilor să-şi transforme locurile pentru fumat în zone „fără fum”, sau funcţia „Butonul de panică”, care oferă instant un sfat de renunţare la fumat în momente critice, ajutându-i pe utilizatori să reziste nevoii de a fuma. Practic, iCoach este un consilier online de sănătate care îşi ajută, în mod gratuit, utilizatorii să economisească bani, să arate şi să se simtă mult mai bine, prin renunţarea la fumat.

Din luna septembrie, iCoach este disponibil gratuit pentru fumători şi nefumători deopotrivă, ca aplicaţie mobilă, în variante pentru iOS şi Android şi poate fi descărcat din magazinele de aplicaţii mobile. Prin această aplicaţie, utilizatorii au acces mai uşor la consilierul digital.

Campania „Ex-fumătorii sunt de neoprit”

Instrumentul iCoach a fost dezvoltat de Comisia Europeană în cadrul campaniei „Ex-fumătorii sunt de neoprit”. Acesta este o campanie paneuropeană de sensibilizare, cu o durată de trei ani, lansată în 2011 ca soluţie la povara copleşitoare a deceselor şi a bolilor legate de tutun din UE (aproa­pe 700.000 de decese anual) şi ca metodă de a motiva şi încuraja fumătorii să renunţe la ţigări şi să scape definitiv de acest viciu. În prezent, peste 28 de milioane de europeni, cu vârste între 25 şi 34 de ani, sunt fumători.

Pentru a promova campania, Comisia Europeană a realizat un parteneriat fără precedent cu unul dintre cele mai prestigioase cluburi sportive, FC Barcelona (Barça). Clubul va încuraja milioanele de fani ai echipei, ai fotbalului şi ai sportului în general, să fie la fel de pasionaţi de propria sănătate ca şi de idolii lor de pe teren şi să devină ex-fumători pentru toată viaţa.

Stadionul „un Camp Nou fără fum”

În ianuarie 2012, comitetul de conducere al Barça a votat pentru implementarea unei politici de interzicere a fumatului pe stadionul propriu, Camp Nou, sub sloganul „Camp Nou Sense Fum” („un Camp Nou fără fum”). 

Dr. Jordi Monés, directorul medical în cadrul clubului Barça şi pionier al iniţiativei clubului de renunţare la fumat în toate incintele clubului, a afirmat: „Am dorit să ne unim forţele cu cel mai mare organism public din Europa pentru a convinge oamenii să facă primul pas către o viaţă fără fumat. Aşa cum fanii noştri ne susţin şi aclamă victoriile noastre, tot aşa îi vom susţine şi noi, prin «Quit Smoking with Barça», pentru a depăşi cea mai dificilă provocare – aceea de a renunţa definitiv la fumat”.  

 

8 motive pentru care să renunţi la fumat

   Ex-fumătorii dorm mai bine. Nicotina are efect stimulator, aşa că fumătorii au probleme să adoarmă seara repede.

  Ex-fumătorii sunt mai sănătoşi. Cei care renunţă la fumat îşi reduc riscul de cancer, de atacuri cerebrale şi de boli cardiovasculare.

  Ex-fumătorii arată mai bine. Renunţarea la fumat este cel mai eficace tratament de înfrumuseţare din câte există pentru a avea dinţi mai albi şi păr mai strălucitor.

  Ex-fumătorii au mai mulţi bani. Dacă renunţaţi la ţigări, puteţi economisi peste 3.000 de lei pe an.

  Ex-fumătorii călătoresc mai mult. Cu banii economisiţi, vă puteţi permite să plecaţi în mai multe vacanţe şi să trăiţi experienţe de neuitat.

  Ex-fumătorii sunt mai calmi. Nicotina contribuie la eliberarea de adrenalină în sânge, ceea ce vă sporeşte starea de nervozitate.

  Ex-fumătorii miros mai bine. Mirosul de ţigări este unul cât se poate de neplăcut pentru nefumători, aşa că familia se va bucura dacă renunţaţi la ţigări.

  Ex-fumătorii sunt mai încrezători. Dacă veţi mirosi mai bine şi veţi arăta mai bine, veţi avea mai multă încredere în sine.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă