17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPREste fumatul în maşină periculos ?

Este fumatul în maşină periculos ?

BBC News Magazine avertizează că în Ţara Galilor s-ar putea introduce o interdicţie cu privire la fumatul în maşinile în care se află şi copii.

“Dacă o campanie menită să schimbe atitudini nu funcţionează, atunci interzicerea fumatului în maşinile în care circulă şi copii ar putea fi posibilă”, avertizează guvernul galez citat de BBC News Magazine .

Acest lucru se întâmplă deja în unele state din SUA şi în unele părţi ale Canadei şi Australiei. Mai mult, din 2009 fumatul a fost interzis în Marea Britanie în maşinile oferite de către firme angajaţilor, în interes de serviciu. Codul Rutier avertizează, de asemenea, că fumatul în maşină poate distrage atenţia de la condus.

Dar este fumatul pasiv un pericol pentru pasageri?

Un studiu al Universităţii din Aberdeen, publicat în ianuarie 2011, demonstrează cât de dăunător este fumatul în maşină pentru pasageri, în special pentru copii. Studiul constă în măsurarea nivelului de tutun dintr-o maşină în care s-a fumat. Rezultatele acestuia arată că nivelul de tutun din maşină era comparabil cu cel dintr-un bar sau pub în care se fumează intens.

Totuşi, cei care susţin drepturile fumătorilor pun la îndoială rezultatele cercetării, considerând interdicţia deopotrivă inutilă şi o încălcare a libertăţilor civile. În sprijinul lor vine o cercetare din 2010 care a evidenţiat că 85,3% din cei 1000 de fumători adulţi chestionaţi au spus că nu ar fuma în maşină dacă un copil ar fi prezent. Numai 8,2% din ei au spus că ar fuma oricum iar restul de 6,5% au spus că ar întreba înainte să îşi aprindă ţigara.

Charles Godden, medic pediatru şi specialist în boli respiratorii spune că îi înţelege pe fumătorii care văd acest lucru ca pe o încălcare a libertăţii. Însă el susţine că interdicţiile asemănătoare cu aceasta, precum interzicerea folosirii telefonului mobil la volan şi interzicerea condusului fără centură de siguranţă, au avut un puternic efect pozitiv asupra oamenilor, reuşind să le modifice comportamentul.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă