16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăGDPRDe ce există scurgeri financiare în sistemul sanitar?

De ce există scurgeri financiare în sistemul sanitar?

Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că, lipsa unui sistem unic naţional informatizat in sistemul de sănătate duce la scurgeri financiare, transmite NewsIn. „Astăzi avem birocraţie excesivă, avem scurgeri importante de resurse financiare, din cauza inexistenţei acestei sistem informatic. E un proiect ambiţios cu patru componente: sistem unic naţional informatizat, cardul de sănătate, fişa electronică a pacientului şi prescripţia electronică, dar care va duce la duce la debirocratizare şi la eficientizarea banului public în sistemul sanitar”, a susţinut ministrul.

Cseke Atilla a explicat că acest card va da posibilitatea celor care lucrează în sistemul sanitar de a avea date şi informaţii cu privire la bolile şi tratamentele aplicate posesorilor acelui card adică va fi un mediu de stocare care va conţine nu numai datele personale ale asiguratului, ci şi tot ce s-a întâmplat pe plan medical în ultima perioadă cu acel pacient.

Ministrul Sănătăţii a mai vorbit la Bistriţa şi despre descentralizarea în domeniul sanitar şi le-a recomandat autorităţilor locale să aibă strategii în domeniul sănătăţii. “După descentralizare, recomand tuturor autorităţilor locale, aşa cum am văzut deja în unele judeţe, să aibă strategie în domeniul sănătăţii pentru că, până la urmă, serviciile medicale oferite pacienţilor sunt servicii oferite membrilor comunităţii, deci privesc comunitatea respectivă. Eu recomand să existe o strategie locală şi judeţeană pe domeniul sănătăţii”, a declarat ministrul Cseke Atilla.

Ministrul a reamintit că termenul pentru finalizarea descentralizării spitalelor este 1 iulie, dar el îşi doreşte ca acest lucru să se întâmple mai repede deoarece sistemul actual de conducere de spital bicefal, nu este eficient. „Avem 435 de spitale în 41 de judeţe. Ministerul Sănătăţii şi ministrul în persoană care astăzi încheie contracte cu toţi managerii de spitale, ar trebui să aibă capacitatea de a urmări şi de a coordona activitatea a 435 de manageri de spitale, ceea ce este imposibil şi ineficient acest sistem”, a declarat ministrul adăugând că descentralizarea corespunde nevoii comunităţii locale de a avea mai aproape decizia, necesităţilor de eficientizare a sistemului sanitar şi programului de guvernare asumat.

Ministrul a mai explicat că, finanţarea unui spital se face în prezent în baza unui contract de finanţare încheiat de spital cu CJAS. „Cu transferul managementului, contractul de finanţare rămâne în vigoare între spital şi CJAS, dar managementul va putea fi supravegheat de autoritatea locală. Execuţia bugetară a unui spital va trebui raportată, lunar, de conducerea spitalului la autoritatea locală. Este o pârghie mult mai eficientă şi imediată. Forul local poate să urmărească indicatorii financiari în fiecare lună”, a mai spus ministrul.

În ceea ce priveşte Legea 95/2006, privind reforma în sănătate, Cseke Atilla, a afirmat această lege a fost atât de mult modificată încât el crede că nu şi-a atins scopul, motiv pentru care, după descentralizarea spitralelor, Ministerul Sănătăţii va lucra la pachet legislativ pe modificare a legislaţiei în domeniul sănătăţii. “După descentralizare vom lucra la un pachet important, nici nu ştiu cum să-l denumesc, de reformă, că s-a folosit atât de mult acest cuvânt, de modificare a legislaţiei în domeniul sănătăţii. Pe Legea 95/2006, care e în vigoare de patru ani, sunt sute de amendamente şi modificări aprobate de Parlament. În patru ani, legea aceasta a suferit atât de multe modificări încât conceputul iniţial, pe care eu nu-l discut cum a fost, dar nu cred că şi-a atins scopul. Din punctul meu de vedere, anumite chestiuni vor trebui reglementate printr-un pachet legislativ pe domeniul sănătăţii”, a spus el.

Cele mai citite

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă