Un nutriţionist specializat în diete disociate şi unul adept al regimurilor de slăbit hipocalorice vă învaţă cum să mâncaţi sănătos în toiul verii.
Cel mai important este să vă hidrataţi, aşa că nutriţioniştii vă recomandă cu încredere „alimentele lichide”: supele reci, sucurile de fructe naturale (stoarse în casă), iaurturile şi ceaiurile. Pentru că pe piaţă se găsesc o varietate de fructe şi de legume, este bine să le includeţi şi pe acestea în dietă, pentru toate beneficiile pe care vi le aduc: glucide care se absorb rapid şi vă dau energie, vitamine, minerale şi fibre. Veţi afla şi cum să includeţi în dietă dulciurile specifice sezonului (îngheţata, şerbeturile, salatele de fructe, prăjiturile cu vişine), fără să vă îngrăşaţi.
Fructe şi legume crude
Pentru a vă oferi idei şi soluţii, am consultat doi nutriţionişti, unul specializat în diete disociate (se bazează pe principiul că nu alimentele în sine îngraşă, ci combinaţia lor), celălalt adept al regimurilor hipocalorice (alimentaţie diversă, dar săracă în calorii). Medicul Monica Măcişanu, de la Diet Club din Bucureşti, specializată în dietele disociate, vă sfătuieşte să apelaţi, pe rând, la dieta cu fructe, cea cu fructe şi lactate ori la cea cu peşte şi fructe de mare. „Câteva zile puteţi mânca o diversitate de fructe, pentru ca apoi să întrerupeţi cu câteva zile de lactate, combinate cu legume crude, un ou, apoi iar câteva zile de fructe şi legume crude sau fructe combinate cu brânzeturi fără grăsimi”, exemplifică medicul câteva principii generale. Printre brânzeturile pe care ar trebui să le evitaţi se numără brânza feta, cea de burduf, precum şi cea de la ţară. „În brânza pe care o primiţi de la rudele de la ţară nu se ştie ce cantitate de grăsimi se găseşte, de aceea este mai bine să o evitaţi”, explică medicul. Mai puteţi combina cartofii preparaţi la cuptor sau piureul cu legume crude. „În nici un caz nu vă recomand să apelaţi la cartofii prăjiţi”, spune medicul.
Supă de varză şi mâncare de păstăi
Specialistul vă sfătuieşte, de asemenea, să nu renunţaţi la mâncarea gătită. „O zi-două puteţi încerca şi dieta cu supă de varză, în alte zile vă puteţi prepara o mâncare de păstăi sau de roşii, ambele dietetice, ori legume cu orez”, sugerează medicul nutriţionist Monica Măcişanu. Legumele la grătar sunt oricând o soluţie. „Vă puteţi face spre exemplu dovlecei şi vinete la grătar”, exemplifică medicul. Peştele, fructele de mare, sushi sunt alte alimente din care puteţi avea cu încredere. Dacă recurgeţi la conservele de peşte, scurgeţi-le de ulei. „Nu vă feriţi însă de peştele gras, cum ar fi somonul sau crapul, pentru că aceştia conţin grăsimi sănătoase de tip Omega 3″, vă sugerează medicul.
Nutriţionistul Eduard Adamescu, adept al dietelor cu puţine calorii, vă sfătuieşte ca în perioada verii să vă bazaţi pe salate, fructe, legume şi „alimente lichide”, cum sunt iaurturile şi supele reci. „Evitaţi în schimb alimentele dense caloric – untul, brânzeturile grase, tochiturile, carnea prăjită. Acestea sunt digerate greu, vă pot crea disconfort, vă fac să vă simţiţi mai obosiţi şi vă predispun la sedentarism”, spune medicul. Salatele şi fructele să nu vă lipsească de la mese. „Vă sfătuiesc să aveţi mese mici şi dese”, spune medicul nutriţionist Eduard Adamescu, care nu exclude posibilitatea de a introduce şi dulciuri în dietă.
O cupă de îngheţată se plăteşte cu sport
„Şi cei mai «grăsuni» pot să îşi ofere astfel de plăceri, dar eliminând altceva din alimentaţie sau «plătind cu efort fizic»”, sugerează medicul. O felie de tort, o îngheţată, o prăjitură cu vişine luate din când în când ca desert nu vă fac rău, dacă nu depăşiţi numărul de calorii pe care vi-l indică nutriţionistul. Specialiştii în alimentaţie spun că în concediu ar trebui să vă străduiţi să nu luaţi mai mult de 500 de grame în greutate.
Alimente permise
supele reci
fructele şi legumele
sucurile de fructe naturale (stoarse în casă)
lactatele şi brânzeturile fără grăsimi
ceaiurile
cartofii la cuptor
piureul de cartofi sau de legume
peştele
fructele de mare
dovleceii şi vinetele la grătar
legumele cu orez
Alimente interzise
cartofii prăjiţi
untul
brânzeturile grase
tochiturile
carnea prăjită