7.9 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăGDPRCum să trataţi o vânătaie în mod natural

Cum să trataţi o vânătaie în mod natural

Vânătăile care apar în urma micilor accidente prin casă sau a plimbărilor cu rolele şi bicicleta prin parc nu sunt doar inestetice, dar şi dureroase. Tratamentul lor nu este unul specific, însă există câteva măsuri care, dacă sunt luate prompt, pot reduce din disconfortul cauzat de lovituri.

1. Aplicarea locală de comprese reci sau pungi de gheaţă (chiar şi alimente congelate, dacă acestea sunt la îndemână) pentru 20-30 de minute. Punga de gheaţă nu trebuie aplicată direct pe piele, ci este recomandat să fie înfăşurată într-un prosop, având grijă să nu se depăşească timpul maxim de 30 de minute. Gheaţa se poate aplica de mai multe ori pe zi, dar cu pauze de câteva ore între aplicaţii.

În cazul în care v-aţi lovit la picior (coapsă, gambă), acesta trebuie menţinut ridicat pentru o perioadă cât mai lungă de timp, mai ales în primele 24 de ore de la traumatism.

2. Păstraţi în congelator cuburi de gheaţă conţinând pătrunjel zdrobit mărunt, ca remediu rapid pentru vânătăi. Puneţi o legătură de pătrunjel şi o jumătate de cană de apă într-un blender. Transformaţi totul într-o pastă, umpleţi pe jumătate cutia cu cuburi de gheaţă şi introduceţi-o în congelator. Când aveţi nevoie, puneţi cuburile de gheaţă într-o bucată de pânză subţire şi aşezaţi-o pe vânătaie. Pătrunjelul este o plantă răcoritoare care diminuează inflamaţia şi durerea.

3. Amestecaţi frunze de pătrunjel proaspăt tocat cu unt. Ungeţi cu crema obţinută zona afectată.

4. Calmaţi zona cu cataplasme din frunze de varză dacă nu este vorba de o rană deschisă sau o zgârietură. Frunzele de varză reduc inflamarea zonei. Există două metode:

Prima metodă este să încălziţi în apă fierbinte frunzele cele mai verzi, de la care aţi scos înainte nervurile, apoi le stoarceţi şi le întindeţi cu un făcăleţ. Puneţi câteva frunze pe vânătaie şi legaţi-le cu un bandaj, schimbând cataplasma la câteva ore.

A două metodă este să zdrobiţi frunzele de varză fără nervuri cu sticla, se pun pe vânătaie şi se leagă cu un bandaj ca să nu cadă. Se pot lăsa toată noaptea.

5. O lingură de oţet se amestecă cu apă fiartă. Se înmoaie în această soluţie o bucată de ţesătură albă şi se acoperă vânătaia, iar deasupra ei se pune un plastic şi se leagă cu tifon. Când compresa se usucă, se înmoaie din nou, repretând procedura de câteva ori.

6. Un leac din bătrâni spune că miezul de pâine puţin înmuiat în vin natural face să se retragă umflătura şi să dispară vânătaia.

7. Un alt remediu naturist spune că vânătăile se retrag mai repede şi sub acţiunea cataplasmelor cu tărâţe de borş.

8. La fel de eficiente sunt compresele cu sare şi oţet.

9. Pe vânătăi se pot pune şi cataplasme cu frunze şi flori de arnică. Arnica stimulează circulaţia sângelui şi are calităţi antiinflamatoare.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

un exemplu concret cum ANAF îi aburește pe contribuabili

O asociație de proprietari a primit trei răspunsuri diferite de la ANAF în chestiunea E-Factura. Oamenii sunt bulversați. Implementarea sistemului e-Factura generează dificultăți semnificative...

Rusia – Ucraina, ziua 707: Zelenski trimite o delegație pentru negocieri la granița cu Polonia

După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri...

Procesul lui Vlad Pascu, amânat

Procesul în dosarul în care este cercetat penal Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai,...
Ultima oră
Pe aceeași temă