15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăGDPRCum sa pastrezi mai mult timp florile in vaza (P)

Cum sa pastrezi mai mult timp florile in vaza (P)

Florile pot transforma orice loc intr-unul plin de viata si de culoare. In plus, mireasma florilor proaspete nu poate fi comparata cu niciun miros sintetic la care fiecare dintre noi apeleaza, uneori, pentru a mentine un miros placut in casa.

Insa, din pacate, florile taiate se pot ofili cu usurinta, daca nu sunt ingrijite in mod corespunzator. Daca vrei sa te bucuri mai mult de prezenta florilor pe care le-ai primit sau le-ai cumparat pentru a-ti decora caminul, descopera cateva trucuri utile care le pot prelungi durata de viata. 

Fiecare are preferintele lui cand vine vorba de alegerea florilor, dar, de obicei, cele mai multe ajung sa se ofileasca destul de repede, cand sunt tinute in vaza. Fie ca este vorba despre un buchet superb de trandafiri care are o semnificatie aparte pentru tine sau de un buchet de margarete ori de lalele in nuante diferite, exista cateva lucruri concrete pe care le poti face pentru a te bucura mai mult timp de frumusetea si parfumul florilor tale preferate. 

Trucul nr. 1
Probabil ca in majoritatea timpului, primesti sau cumperi flori legate bine sau sunt ambalate in celofan sau hartie. Cand alegi sa cumperi trandafiri, inainte de a hotari daca sa-i iei sau nu, strange usor trandafirul in locul in care petalele se unesc cu partea de sus a tijei. Daca este moale si pufoasa, inseamna ca trandafirul este vechi si nu ar trebui sa il cumperi. Daca este ferm, trandafirul este proaspat.

Multe dintre florariile existente obisnuiesc sa tina unele flori in locuri cu temperaturi scazute, direct in frigidere, puse in galeti cu apa. Astfel, durata de viata a florilor creste in mod considerabil. Apa este vitala pentru mentinerea florilor proaspete mult timp, motiv pentru care este important ca din momentul in care ai cumparat un buchet de flori sa-l pui imediat intr-o vaza cu apa sau, in caz ca nu este posibil, sa ii infasori cozile in servetele pe care le-ai inmuiat in prealabil in apa.

Trucul nr. 2
De indata ce ai ajuns acasa, este necesar sa inspectezi florile, in special cand vine vorba de trandafiri, si sa indepartezi petalele sau frunzele care par ofilite si sa elimini orice frunza din partea de jos a tijei, care va intra in contact cu apa. Apoi, acorda atentie tulpinii. In unele cazuri, vei observa ca tulpinile au fost arse sau sunt uscate, motiv pentru care este necesar sa tai din ele aproximativ 1-2 centimetri in timp ce le tii sub jet de apa sau intr-un vas cu apa. Astfel, previi ca aerul sa patrunda in interiorul tulpinii.

Mai mult de atat, este de preferat ca in fiecare zi sa tai cate putin din tulpinile florile, pentru a le permite sa absoarba tot timpul nutrienti care se gasesc in apa. Ce folosesti pentru taierea tulpinilor? Foarfeca poate leza tulpinile si le poate impiedica sa mai absoarba substantele nutritive din apa, motiv pentru care este indicat sa folosesti un cutit bine ascutit sau o foarfeca de gradina, la fel de ascutita. 

Trucul nr. 3
Cand te pregatesti sa aranjezi florile in vaza, tine cont de faptul ca intotdeauna, dar intotdeauna, este important sa folosesti o glastra curata, care a fost spalata in prealabil cu apa calda si sapun si a fost clatita foarte bine. Astfel, indepartezi rapid orice microorganism care ar putea ataca florile. De indata ce le-ai asezat in vaza, florile vor continua sa creasca, chiar daca au fost taiate, ceea ce inseamna ca se vor hrani cu o cantitate mare de apa.

Pentru mentinerea prospetimii florilor, cel mai indicat este sa folosesti apa demineralizata sau distilata. Daca folosesti apa de la chiuveta, risti sa-ti imbolnavesti rapid florile, pentru ca in cele mai multe cazuri aceasta contine mult sodiu.

Trucul nr. 4
Intrucat florile taiate nu mai primesc nutrienti de la radacinile lor, acum este randul tau sa le hranesti si sa le mentii fericite.  Exista solutii care pot fi puse in apa ce contin substante nutritive care au rolul de a hrani florile si de a le mentii vii mai mult timp.

Cand cumperi florile dorite, intreaba floristul de pliculete cu hrana, din care sa pui cate unul in vaza de fiecare data cand schimbi apa, de preferat in fiecare zi. In apa florilor poti adauga si ¼ lingurita de inalbitor pentru a o mentine curata si limpede si de a tine la distanta microorganismele periculoase. Insa ai grija sa nu pui prea mult inalbitor, altfel o sa afectezi florile. 

Trucul nr. 5
Totodata, ca sa mentii florile proaspete mai mult timp, nu trebuie sa le tii in frigider asa cum obisnuiesc multi floristi, insa este important sa le tii departe de razele soarelui, de calorifer, plite sau electrocasnice care produc multa caldura.

Daca totusi iti doresti ca ziua sa-ti tii florile in camere luminoase si insorite, seara le poti muta in locuri mai racoroase.   

Trucul nr. 6
Poate ai mai auzit ca aspirina pisata si otetul de mere adaugate in apa florilor le ajuta sa reziste mai mult. Insa aceste trucuri nu au un efect atat de bun. In loc sa adaugi aspirina sau otet in apa, tine florile in suc de lamaie. Astfel, florile pot rezista chiar si pana la doua saptamani. 

 

 

 

Cele mai citite

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă