Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard arată că americanii care mănâncă două sau mai multe porţii de orez brun pe săptămână reduc riscul să se îmbolnăvească de diabet de tipul 2. Cei care mănâncă regulat orez obişnuit de cinci sau chiar mai multe ori pe săptămână sunt mai predispuşi să facă diabet. Orezul brun este bogat în fibre, nutrienţi şi indicele glicemic este mai scăzut decât cel al orezului alb.
Doar înlocuind a treia porţie de orez alb cu una de orez brun într-o săptămână aţi putea să reduceţi riscul de a vă îmbolnăvi de diabet cu până la 16%, au demonstrat cercetătorii. O porţie reprezintă cam o ceaşcă de orez gătit, potrivit nytimes.com, citat de Realitatea.net. Nu este primul studiu care arată ce alimente ar trebui înlocuite din alimentaţia noastră. Un studiu făcut în China în 2007 a arătat că femeile de vârstă medie care consumă cantităţi mari de orez alb şi alţi carbohidraţi erau predispuse la diabet.
Totuşi studiul de la Harvard este primul care demonstrează diferenţa dintre orezul brun şi cel alb. “Recomandăm să se înlocuiască orezul alb cu o porţie la fel de mare de orez brun pentru a preveni riscul apariţiei diabetului”, spune dr. Sun, care a fost implicat în realizarea studiului. Participanţii la studiu aveau vârste cuprinse între 26 şi 87 de ani. Ei au completat nişte chestionare despre regimul lor alimentar începând cu anii 1986, 1984 şi 1991 şi pe care l-au schimbat din patru în patru ani.