16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăGDPRCNAS: Noul preţ de referinţă la dispozitivele medicale permite creşterea cu peste...

CNAS: Noul preţ de referinţă la dispozitivele medicale permite creşterea cu peste 20% a achiziţiilor

Noul preţ de referinţă pentru dispozitivele medicale va fi calculat făcând media celor mai mici trei preţuri, acest nou sistem permiţând creşterea cu peste 20% a numărului dispozitivelor achiziţionate de CNAS, a declarat directorul general al Casei, Dorin Ionescu, potrivit Mediafax.

CNAS supune dezbaterii publice proiectul de Ordin referitor la preţurile dispozitivelor medicale pentru aprobarea metodologiei de stabilire a preţurilor de referinţă şi a sumelor de închiriere corespunzătoare categoriilor şi tipurilor de dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Prin Legea bugetului de stat pe anul 2011, din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este alocată dispozitivelor medicale o sumă de 110.800.000 de lei, sumă comparabilă cu cea de anul trecut, a mai spus Ionescu.

Pentru încadrarea în bugetul alocat, s-au elaborat mai multe variante de metodologii de calcul a preţurilor de referinţă, respectiv a sumelor de închiriere a dispozitivelor medicale, luându-se în considerare numărul de dispozitive medicale care au fost aprobate în anul 2010, numărul dispozitivelor medicale estimat a fi aprobat în trimestrul I al anului 2011 de către casele de asigurări de sănătate, precum şi numărul de dispozitive medicale aflate pe listele de aşteptare, potrivit proiectului.

Astfel, pentru a evita stabilirea unor preţuri de referinţă, respectiv a unor sume de închiriere care să ducă la creşterea contribuţiile personale pe care ar trebui s-o achite asiguraţii furnizorilor de dispozitive medicale pentru obţinerea acestor dispozitive, noul preţ de referinţă se va face prin calculul mediei aritmetice a trei dintre cele mai mici preţuri de vânzare cu amănuntul, respectiv a trei dintre cele mai mici sume de închiriere dintre cele transmise Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de către furnizorii evaluaţi de dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

“Preţurile de referinţă şi sumele de închiriere calculate conform acestei metodologii au creşteri substanţiale (care ajung şi la peste 1.700%) comparativ cu preţurile de referinţă şi sumele de închiriere calculate conform metodologiei prin care se folosea doar preţul de vânzare cu amănuntul minim dintre preţurile de vânzare cu amănuntul minime, respectiv a sumei de închririere minime dintre sumele de închiriere minime corespunzătoare fiecărei categorii şi tip de dispozitiv medical”, se arată în proiect.

Potrivit proiectului, CNAS plăteşte pentru dispozitivele respective preţurile de referinţă, iar bolnavii care ar dori un produs mai scump plătesc diferenţa.

În 2011, au fost incluşi pentru calculul preţurilor de referinţă 104 furnizori.

Cele mai citite

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...
Ultima oră
Pe aceeași temă