11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăGDPRCe sa faci cu banii castigati la loto…

Ce sa faci cu banii castigati la loto…

Ai castigat 10,5 milioane de euro la loto! Ce-o sa faci cu banii? Nu da fuga in Pipera sa-ti iei o casa la cheie, uita de cele trei-patru apartamente de la Unirii pe care vrei sa le inchiriezi in speranta unui ban cinstit din chirii si amana un pic achizitia unei limuzine. In loc, fugi sa vezi lumea si incepe cu…Japonia!

Esti in Tokyo. Minunata veste, caci ai sansa sa asisti la un meci de baseball. Dupa sumo, baseball-ul este cel mai popular sport din Japonia. Surprinzator, stiu, dar te poti convinge singur, mai ales ca nu exista o saptamana fara cel putin un meci de baseball in capitala. Sa te duci pe un stadion plin de fani avizi de exteriorizare e foarte amuzant si foarte diferit de o experienta similara in SUA, caci e unul din putinele locuri in care japonezii isi arata natura entuziasta.

Viziteaza apoi Tsukiji, cea mai mare piata de peste si fructe de mare din lume. Vizita merita fie si numai pentru partea stiintifica a aventurii: vei vedea absolut toate vietatile marine care se pot pescui, te vei intreba ce sunt si cum de sunt comestibile, vei experimenta mirosuri nemaiintalnite si indemnuri la degustari bizare.Tot aici gasesti si cel mai savuros sushi de pe planeta. Nu uita sa iei cu tine o camera video, mai ales ca-ti va folosi si in timpul vizitei la Tokyo Metropolitan Government Office (TMG), cladire proiectata de faimosul architect Kenzo Tange. La etajul 45 vei gasi un telescop performant care iti dezvaluie cea mai spectaculoasa priveliste asupra capitalei. Daca ai norocul sa fie senin, vei vedea chiar si silueta semeata a muntelui Fuji. Si, cel mai important, este gratis.

Urmatoare experienta obligatorie: pierde vremea in cartierul Harajuku, unde iti poti incepe ziua cu un brunch delicios, urmat de o plimbare pe bulevardul Omote Sando Dori, alaturi de cei mai bizar costumati tineri niponi. Ai la dispozitie zeci de buticuri si magazine, vreo trei muzee si o piata de vechituri. Te poti odihni savurand o cafea la o terasa stradala, studiind nesfarsita parada umana din jur.

Avand in vedere ca esti milionar in euro, iti perimiti si niste cumparaturi in buticurile designerilor japonezi. Hainele create de acestia sunt de cele mai multe ori scandaloase, cateodata practice, dar cu siguranta amuzante. Daca te tenteaza o tinuta excentrica, du-te la cumparaturi in cartierul Aoyama, imparatia buticurilor de designer.

Rezerva-ti timp si pentru un tur al districtelor japoneze faimoase pentru viata de noapte, precum Shinjuku si Roppong din Tokyo sau Dotombori din Osaka. Este o metoda foarte "colorata" de a cunoaste tineretul nipon in timp ce explorezi stradutele inguste ticsite de neoane colorate, barurile si restaurantele fistichii, cluburile de noapte unde orice este permis.

Ca ziua de dupa sa nu para foarte lunga, fa o vizita la un acvariu. Cateva, precum cele din Nagoya, Toba, Osaka si Kagoshima, sunt absolute fabuloase, atat ca design cat si ca diversitate a vietatilor. Apoi da fuga in Olanda sau Spania sau chiar in spatiul cosmic prin intermediul unuia din vestitele parcuri de distractii tematice. Unele dintre ele sunt extrem de sofisticate si realiste pana in cele mai mici detalii. De exemplu, parcul Huis Ten Bosch din Nagasaki reproduce cu fidelitate un orasel olandez, cu magazine, restaurante, muzee si mori de vant. Parque España din Ise-Shima are o abordare asemanatoare, de data aceasta cu un orasel tipic spaniol. Space World din Kita-Kyushu este un parc de distractii bazat pe ideea calatoriei in spatiu, in timp ce Ocean Dome din Miyazaki este cel mai mare water park interior din lume.

Cum iti permiti, rezerva-ti si o seara intr-un han traditional japonez – ryokan, unde serviciile sunt impecabile, pranzurile kaiseki sunt fabuloase, iar privelistea din camera ta tatami pare a fi desprinsa din povesti. Vei fi rasfatat asemenea unui imparat, caci aceste hanuri au fost create pentru a servi familia imperiala si nobilimea in timpul calatoriilor prin tara.

Du-te apoi la un meci de sumo, caci adevaratii uriasi ai sporturilor lumii fac un spectacol incredibil. Meciurile de sumo sunt etichetate ca evenimente culturale elitiste, ceea ce inseamna ca va trebui sa-ti cumperi bilete din timp. Vestea buna este ca, anual, au loc sase turnee a cate 15 zile.

Nu ignora nici traditionala plimbare printr-o gradina japoneza. Cele mai frumoase gradini japoneze sunt cele amenajate in perioada Edo, cand shogun-ul, lorzii feudali daimyo, familia imperiala si chiar samuraii si preotii budisti creau astfel de gradini private din pura placere. Apoi schimba placerea pe sanatate, participand la o sesiune de meditatie Zazen – meditatia in pozitie sezand – practicata de calugarii budisti Zen pentru armonizarea mintii cu trupul, prin intermediul respiratiei. Se spune ca practica Zazen te elibereaza de stres si iti regleaza mecanismele corpului. Numeroase temple din Japonia accepta sa initieze straini in cadrul sesiunilor Zazen.

Bine ar fi sa nu uiti nici de Ceremoniea Ceaiului: creata in secolul XVI cu scopul de a obtine armonie interioara, ritualizata ceremonie se desfasoara in numeroasele case ale ceaiului de pe tot cuprinsul tarii, dar si in cele mai multe parcuri si gradini publice. Multe hoteluri din Tokyo ofera lectii in limba engleza despre ceremonia ceaiului.

Nu in ultimul rand, viziteaza cartierul geishelor din Kyoto – Gion. Plimbarea printre cladirile de lemn palid, intr-o seara calduta, seamana cu o calatorie inapoi in timp. Ai putea sa intalnesti o maiko (o geisha incepatoare), machiata elaborat, ce se grabeste catre o intalnire. Si, daca esti norocos, poti auzi, ca prin vis, acorduri suave de shamisen (instrument traditional cu trei corzi). Te-am convins?

Denisa Maruntoiu
Denisa Maruntoiuhttp://denisa-maruntoiu
Denisa Maruntoiu, coordonator editorial New Media
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă