18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăGDPRCe model de maşină de spălat poţi să îţi cumperi

Ce model de maşină de spălat poţi să îţi cumperi

O alegere bună ar fi, pentru cei care spală de multe ori pe săptămână, o maşină cu o capacitate mare de încărcare rufe.

Tendinţa producătorilor de maşini de spălat rufe este să scoată pe piaţă modele cu capacitate de încărcare mare. Dacă în trecut capacitatea medie a unei maşini de spălat rufe era de 4-5 kg, în prezent capacitatea medie este de 7 kg.  Cele mai mari maşini de spălat rufe  testate de APC România  au capacitatea de încărcare de 11 kg. Consumatorii care spală mai mult de 5 ori pe săptămână sunt tentaţi să opteze pentru o maşină cu capacitate mai mare. Trebuie totuşi să ţineţi cont că, în acest caz, consumul de energie şi de apă nu va fi rentabil. Este bine să vă analizaţi obiceiurile – cât des spălaţi şi ce cantitate de rufe. O maşină de spălat rufe neutilizată la capacitatea ei maximă nu va fi decât un mare consumator. Recomandarea APC-România este să alegeţi un model care să fie dotat cu senzor de cântărire a încărcăturii de rufe.


2012/03/11//227075-tabel2.jpg

Viteză de rotaţie mare. E rentabil să plăteşti pentru ea?

Viteza de rotaţie este un alt aspect important atunci când achiziţionaţi un nou model. Există pe piaţă modele cu viteze de 1.800 rpm/minut. Maşinile cu viteze de rotaţii mari vă permit să scoateţi rufele cu o cantitate de apă mai redusă, timpul de stoarcere fiind mai mic. Totuşi,  acest lucru se realizează cu un consum de energie mai mare şi cu un cost în plus la achiziţionare. Consumatorul român este obişnuit să usuce rufele pe balcoane, rotaţiile mari nefiindu-i necesare.  O maşină cu rotaţii mari este bună într-un climat mai răcoros. APC-România recomandă pentru achiziţionare maşini cu viteze de 1.200 rotaţii pe minut. Dacă optaţi pentru maşini de spălat cu viteze de rotaţie mai mari alegeţi un model care permite reglarea vitezei de rotaţie.

Cum vă feriţi de alergiile la detergenţi

Consumatorii cu o piele sensibilă ar trebui să aleagă un model cu funcţie de clătire extra. Oricât de bine ar clăti o maşină, detergentul nu este în totalitate îndepărtat din ţesături.  Soluţia este funcţia de clătire în plus. Puteţi, de asemenea, să utilizaţi detergent lichid în loc de detergent pudră.

O altă funcţie importantă pentru „sensibili” este cea care detectează detergentul în plus. În cazul acesta, maşina va adăuga un ciclu de clătire.

2012/03/11//227074-tabel1.jpg

Cât de pregătiţi sunteţi să spălaţi eco?

Clasa energetică este un alt aspect esenţial atunci când achiziţionaţi o maşină de spălat. Pe piaţă există modele cu clasa energetică de la A+++ până la D. Modelele din clasa A+++ consumă cea mai mică cantitate de energie.  Chiar dacă este de preferat să alegi o maşină economică, aceasta trebuie să şi spele. O clasă energetică bună nu înseamnă neapărat că maşina şi spală bine. Consumul scăzut de energie şi apă poate reduce mult din performanţe. De aceea, producătorii încearcă să găsească echilibrul între performanţe şi consum.  Consumul de energie variază în funcţie de temperatura pe care o utilizaţi atunci când spălaţi. Cu cât temperatura este mai mare cu atât consumul este mai mare. Testele realizate de către APC-România utilizează temperatura de 40 grade Celsius. Dacă o maşină de spălat are rezultate bune la temperatura asta, are şi la temperaturi mai mari.

Cum sunt realizate testele

Maşinile sunt supuse la peste 300 de criterii de testare. Cel mai important la o maşină de spălat sunt performanţele – spălarea, clătirea şi stoarcerea. O maşină de spălat rufe bună trebuie să spele, să clătească şi să stoarcă bine. Zgomotul, consumul de energie şi de apă sunt măsurate, funcţiile sunt inventariate şi manualul de utilizare este analizat. 

APC-România (Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România)  în colaborare cu ICRT (International Consumer Rese-arch and Testing) şi cu alte organizaţii de consumatori au testat peste 350 de modele de maşini de spălat.

 Următoarele se regăsesc pe piaţa din România:

Samsung WF0500NUV, AEG L98699FL, AEG L71260SL, Electrolux EWF108210W, Electrolux EWS126540W, Electrolux EWF127410W, Zanussi ZWH7120P, Beko WML15105, Hoover DYN8146PB, Gorenje WA73149, Indesit IWSE4125, Candy EVO1473DW/1S, Candy EVO1072D, Gorenje WS53145, Fagor FFT251PW, Candy EVO4 1274 LW, Panasonic NA-127VB3, Panasonic NA-147VB3, Candy GO1282D/1, Hotpoint-Ariston AQ8F29U(EU)/C, Electrolux EWT136451W, Whirlpool AWG5104C, Panasonic NA-148VG3

Cele mai citite

Aeronava cu Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat la București la ora 18.23

Aeronava care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat, în această seară, în România. Avionul a aterizat la ora 18.23, potrivit antena3.ro. Delegația care...

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă