16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăGDPRCapsula care filmează tumorile din intestine

Capsula care filmează tumorile din intestine

 

Videocapsula endoscopică identifică tumorile de mici dimensiuni de la nivelul intestinului subţire şi diagnostichează boala Crohn, o afecţiune inflamatorie intestinală. De asemenea, acest tip de endoscopie ultaperformantă este recomandat persoanelor care prezintă dureri abdominale, anemie cronică şi diaree ale căror cauze nu pot fi identificate prin endoscopia clasică.

„Tumorile au un aspect specific şi, odată identificate, trimitem pacientul la chirurgie. Când sunt alte leziuni care seamănă cu un ulcer, recomandăm biopsia, ca să vedem cauza lor. Uneori, aceste leziuni pot fi tot tumori. De asemenea, sunt persoane cu anemii cronice care nu răspund la tratament şi care pot avea drept cauză sângerări din intestinul subţire sau cu diaree care ar putea ascunde afecţiuni inflamatorii sau ulceraţii pe intestinul subţire”, explică Oliviu Pascu, medic gastroenterolog la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj.

Dacă există suspiciunea unei tumori de mari dimensiuni, nu se recomandă videocapsula, deoarece există riscul să se blocheze în tumoare. „În acest caz, este recomandată enteroscopia, prin care putem lua şi biopsie”, spune Camelia Chioncel, medic gastroenterolog la Spitalul Floreasca din Bucureşti.

Dezavantaj: nu poate lua biopsie

Avantajele faţă de metodele clasice, precum enteroscopia cu balon sau enteroscopia spirală, sunt multiple. În primul rând, endoscopia cu videocapsulă este simplă, nedureroasă şi nu expune pacientul nici unui pericol. Pacientul înghite dimineaţa, pe stomacul gol, capsula asemănătoare cu o ampicilină, poate pleca din spital şi se întoarce după şapte ore, atât cât funcţionează bateria pilulei.

La două ore de la înghiţirea pastilei pacientul poate bea apă, iar după patru ore poate mânca. În cele şapte ore în care stă în organism, pastila video de 27 de milimetri înregistrează 57.000 de imagini, pe care le transmite unor senzori ataşaţi de abdomen şi pe care medicul le poate analiza apoi pe calculator. Pastila se elimină prin scaun.

Un alt avantaj al acestei metode este că examinează în întregime intestinul subţire. „Intestinul subţire are patru metri. Este, deci, foarte lung şi întortocheat şi a fost inaccesibil prin endoscopia clasică. Dezavantajul videocapsulei este că nu poate lua biopsii şi nu poate fi direcţionată prin intestin, ea urmând acelaşi drum pe care-l fac alimentele înghiţite”, spune Oliviu Pascu.

Un alt dezavantaj este costul ridicat al capsulei pe care pacientul trebuie să-l suporte, analiza nefiind suportată de casele de asigurări. „Din acest motiv, puţini pacienţi şi-o permit”, spune Oliviu Pascu.
Videocapsula endoscopică nu este recomandată atunci când în intestinul subţire există o zonă foarte strâmtă şi nici copiilor mai mici de 8 ani, deoarece orificiile din zona stomacului sunt mici şi pot împiedica parcursul capsulei.

Costă 600 de euro

Endoscopia cu capsula video se poate face şi pentru a diagnostica afecţiuni la nivelul esofagului şi colonului, însă în aceste cazuri metoda este mai puţin justificată. „Pentru esofag, recomand endoscopia clasică. Se face foarte repede, în două minute, şi nu are sens ca pacientul să plătească 600 de euro. Pentru colon, rezultatele sunt mai slabe.

Dacă se observă ceva, este nevoie de biopsie. Capsula video pentru colon costă 700 de euro, dar are avantajul că are două camere de luat vederi şi se pot examina în acelaşi timp şi intestinul subţire, şi colonul”, explică Oliviu Pascu. Pentru endoscopia video la nivelul colonului pregătirea pacientului este similară cu cea pentru colonoscopie.

Acest tip de endoscopie este recomandat inclusiv persoanelor care prezintă dureri abdominale şi anemie cronică ale căror cauze nu au fost identificate prin metodele clasice.
La două ore de la înghiţirea pastilei pacientul poate bea apă, iar după patru ore poate mânca.

Cele mai citite

Clasamentul WTA actualizat. Câte jucătoare are România în top 100 + Ce loc ocupă Simona Halep

Poloneza Iga Swiatek continuă să conducă detașat în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis dat publicității luni de WTA, în care România are...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...

UTA, campioana play-out-ului! Arădenii au învins-o pe FCU Craiova

UTA Arad a învins-o pe FCU Craiova cu scorul de 3-1, pe teren propriu, și va termina play-out-ul Ligii 1 pe prima poziție, indiferent...
Ultima oră
Pe aceeași temă