17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPRAlarme false în privinţa testelor pentru depistarea cancerului pulmonar

Alarme false în privinţa testelor pentru depistarea cancerului pulmonar

„Fumătorii diagnosticaţi cu cancer pulmonar prin intermediul tomografiei computerizate (CT) au cu 20% mai puţine şanse să moară din cauza acestei boli decât cei diagnosticaţi prin intermediul radiografiei clasice,” afirmau toamna trecută oficialii federali din domeniul sănătăţii citaţi de The New York Times.

Totuşi rezultate finale ale studiului, publicate miercuri în The New England Journal of Medicine, evidenţiază o rată mare a alarmelor false.

Studiul are la bază Campania Naţională de Testare Împotriva Cancerului Pulmonar, desfăşurată în Statele Unite . Această a durat aproape 10 ani şi s-a bazat pe un eşantion de 53.000 de fumători cu vârste cuprinse între 55 şi 74 de ani. Testarea se făcea anual, fie prin intermediul tomografiei computerizate fie prin intermediul radiografiei clasice.

“În rândul celor testaţi prin intermediul tomografiei computerizate s-au înregistrat cu 20% mai puţine morţi decât în rândul celor testaţi prin intermediul radiografiei clasice, deoarece în primul caz tumoarea putea fi descoperită într-un stadiu incipient”, spun autorii studiului, citaţi de The New York Times.

Dar aproximativ una din patru tomografii computerizate depistau anormalităţi, posibile tumori, care cereau investigaţii suplimentare amănunţite. Aceste investigaţii suplimentare dovedeau însă că anormalităţile depistate nu erau periculoase. Aşadar, aproape 40% din participanţi care au fost investigaţi cu regularitate prin intermediul tomografiilor computerizate au avut parte de alarme false.

„Tomografiile coputerizate(CT scans) expun pacienţii la o cantitate mare de radiaţii la nivelul cavităţii toracice şi sunt de asemenea mai scumpe”,afirmă Dr. Denise R. Aberle, unul dintre autorii studiului. Specialiştii sunt de părere că aceste metode de investigare ar fi mai eficiente dacă ar fi identificaţi, de la început, fumătorii cu cel mai mare grad de risc în apariţia bolii.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă