15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăGDPRAi psoriazis? Cum să-ţi protejezi pielea iarna

Ai psoriazis? Cum să-ţi protejezi pielea iarna

Persoanele care suferă de psoriazis trebuie să-şi îngrijească atent pielea pe timp de iarnă. Frigul şi lipsa soarelui afectează structura pielii, iar aceasta devine mai vulnerabilă în faţa factorilor agresivi de mediu.

Expunerea la ultravio-letele naturale este considerată o parte importantă a tratamentului persoanelor afectate de psoriazis. Lipsa soarelui din timpului anotimpului rece şi frigul reduc gradul de hidratare al pielii şi implicit usucă tenul şi plăcile de pe corp.  În acest caz, o soluţie ar fi folosirea unui lămpi cu ultraviolete artificiale, care să compenseze lipsa razelor naturale şi, bineînţeles, îmbrăcarea unor haine groase, potrivite pentru sezon. Atunci când ies afară, bolnavii nu trebuie să uite de mânuşi, fular şi căciulă, chiar dacă temperatura exterioară nu este foarte scăzută.

 

Pielea trebuie hidratată

„Igiena zilnică trebuie făcută cu multă atenţie, folosind produse de spălare mai delicate, care să curăţe şi în acelaşi timp să hidrateze pielea. Prin curăţare, se îndepărtează grăsimile normale, proprii ale pielii, astfel că este indicat să folosim un produs mai blând, care să curăţe şi în acelaşi timp să compenseze pierderea de lipide, completând filmul hidrolipidic al pielii”, spune dr. Carmen Curea, medic dermatolog.

„În plus, este recomandat ca persoanele cu psoriazis să folosească creme emoliente şi produse hidratante pentru a păstra intact filmul hidrolipidic al pielii. Aceste produse ar trebui folosite atât pe zonele afectate de psoriazis, cât şi pe zonele mai expuse la factorii de mediu externi”, adaugă dr. Carmen Curea.

Boala nu este contagioasă

Psoriazisul este o afecţiune de piele inflamatorie, caracterizată prin apariţia  unor plăci roşiatice, proeminente, acoperite de coji. Zonele cele mai afectate sunt scalpul, coatele şi genunchii, dar plăcile roşiatice pot apărea şi pe palme, unghii, tălpi, la pliuri şi uneori la articulaţii. Psoriazisul este o afecţiune cronică, autoimună şi nu este contagioasă. Cauza bolii este încă necunoscută pentru medicii dermatologi.

În România, psoriazisul afectează aproximativ 400.000 de persoane, de toate vârstele. Bolnavii sunt deseori marginalizaţi în societate şi obligaţi să se izoleze. Aproape jumătate dintre persoanele care trăiesc cu psoriazis moderat şi sever susţin că au fost afectate mai mult de frica de ceea ce vor crede alţii despre boala lor decât de provocările fizice asociate cu această afecţiune.

Bolnavii sunt marginalizaţi

Studiile arată că de trei ori mai mulţi pacienţi cu psoriazis sever raportează că au relaţii sociale alterate, iar numărul celor care îşi pierd locul de muncă din cauza acestei boli este de cinci ori mai mare decât în cazul unor persoane sănătoase. Poate tocmai din acest motiv, 5,5% din pacienţii cu psoriazis au avut tentative de suicid în comparaţie cu o  rata de 2,4- 3,3% pentru alţi bolnavi.

În sprijinul persoanelor afectate de psoriazis, Societatea Română de Dermatologie şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune au demarat anul acesta campania “Stop prejudecăţilor!”, cu rolul de informare şi educare a pacienţilor cu psoriazis, dar şi a opiniei publice în general. Persoanele care intră în contact cu cineva care suferă de psoriazis trebuie să înţeleagă că această afecţiune este autoimună şi nu se transmite prin contact sau prin atingere, de aceea nu ar trebui să se ferească de interacţiunea cu aceştia. 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de...

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...

One United Properties își umflă artificial profitul vânzând apartamentele către firmele pe care le deține. Implicat este și un bogătaș elvețian

Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu susțin că profitul dezvoltatorului pe care îl dețin, One United Properties, va fi de 525 milioane de...
Ultima oră
Pe aceeași temă