4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeGDPRA fost descoperită o nouă genă a infarctului

A fost descoperită o nouă genă a infarctului

O nouă genă a infarctului a fost descoperită de oamenii de ştiinţă americani. Este vorba despre o variaţie genetică ce creşte cu 38% riscul bărbaţilor de a face infarct.

Un număr redus de femei – între 2 şi 3% – prezintă, de asemenea, această genă defectuoasă, spun oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Duke din North Carolina, potrivit Mediafax.

În viitor, prezenţa genei ar putea fi detectată la bărbaţii cu afecţiuni cardiace, cu ajutorul unor teste, aceştia putând primi tratamentul adecvat.

Redford Williams, profesor la universitatea americană, a demonstrat că oamenii purtători ai acestei gene produc de două ori mai mult cortizol – denumit şi hormonul stresului – când sunt expuşi unei presiuni psihologice.

Profesorul american a urmărit timp de şase ani mii de pacienţi cu afecţiuni cardiace, descoperind că subiecţii cu sensibilitate crescută la stres, din cauza mutaţiei genetice, aveau un risc mai crescut de infarct, precum şi un risc mai mare de deces – prezenţa genei fiind la fel de dăunătoare ca fumatul şi obezitatea.

Deşi, până acum, au mai fost descoperite gene responsabile pentru producerea infarctului, Redford Williams consideră că noua genă este diferită prin faptul că sporeşte riscul acestei boli. În plus, vestea bună este că efectele acestei mutaţii pot fi combătute.

Dacă descoperirea va fi confirmată de cercetări ulterioare, pacienţii cu boli de inimă vor putea primi medicamente care să încetinească producerea cortizolului, conform studiului publicat în revista PLoS ONE.

“Partea surprinzătoare este că această trăsătură genetică apare într-o proporţie semnificativă la oamenii cu boli de inimă. Dacă vom putea (…) efectua noi cercetări, vom reuşi să micşorăm producţia de cortizol ca reacţie la stres – şi să reducem incidenţa deceselor din cauza infarctului”, a afirmat Beverly Brummett, coordonatorul studiului.

Tratarea persoanelor sănătoase, purtătoare ale genei, ar putea, de asemenea, să împiedice complet producerea infarctului.

Cele mai citite
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...
Ultima oră
Pe aceeași temă