Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Deşi producţia de struguri a fost mai mică, calitatea acestora este excepţională, ceea ce a determinat producătorii de vinuri la decizii pentru creştrea calităţii acestuia

2019 - cel mai dificil an viticol

În urma finalizării acțiunilor de recoltare și prelucrare a strugurilor din sezonul 2019, Asociația Producătorilor de Vin din Dealu Mare raportează cel mai dificil an viticol din istoria regiunii – o producţie cu aproximativ 60% mai mică decât în anul precedent.

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

30.11.2019 - 23:30

Condițiile meteorologice specifice care au condus la această situație sunt:

-    două reprize de grindină, pe parcursul lunii aprilie - care au lezat vița de vie, astfel încât elementele roditoare au fost distruse pe cale mecanică;

-    seceta prelungită din perioada verii, care nu a permis creșterea în volum a boabelor de struguri;

-    suplimentar, anumite zone au fost lovite de grindină și în ultima parte a lunii iunie, mai precis zona Năieni (Dealul Fințescu).

Cramele cele mai afectate au fost:

Tohani - minus 65%;

Davino - minus 60%;

Viile Metamorfosis - 75% diminuare a producției în viile de la Valea Urloi (Urlați) și 50% în viile de la Năieni - Fințești

Aurelia Vișinescu Wines - diminuare cu 51% - 72% față de 2018, în funcție de parcele (procente locale cuprinse între 51% și 72%);

SERVE - 45% scădere a producției de pe cele 65 de hectare (cu pierderi între 90% și 15%, pe diferite parcele);

Budureasca - minus 40%;

LacertA - recoltă cu 30% mai mică decât în 2018.

Din fericire, strugurii au avut, însă, un nivel calitativ excepțional de bun - ceea ce i-a determinat pe membrii Asociației să se unească pentru a pune la punct un sistem propriu de criterii și metode de verificare pentru obținerea unei certificări calitative superioare a vinurilor roșii de vârf obținute aici - Denumirea de Origine Controlată și Garantată (DOCG). Asociația își exprimă determinarea de a pune în aplicare acest set de reguli și încrederea că anul viticol 2019 va fi, de fapt, piatra de temelie pe care se va construi cu succes imaginea acestei regiuni de excepțională valoare.

 Feteasca Neagră, vedeta pentru certificările superioare

 Vor apărea, ca urmare a acestei inițiative, noi reguli pentru clasificarea vinurilor ca D(enumire de) O(rigine) C(ontrolată) simplă: ele vizează, în primul rând, micșorarea voluntară a cantităților produse la hectar, până la cele mai mici niveluri din România, la anumite soiuri, în vederea obținerii unei calități cât mai ridicate. Suplimentar clasificării DOC, apar, însă, și trei noi niveluri superioare de calitate - toate, exclusiv pentru vinuri roșii și axate pe utilizarea în proporție de cel puțin 25% a soiului reprezentativ pentru regiune - Feteasca neagră. Respectând această condiție, acest soi poate fi amestecat exclusiv cu Merlot și / sau Cabernet Sauvignon - cu condiția ca vița-de-vie din care provin strugurii să aibă vârsta de cel puțin 7 ani iar cantitățile maxime admise la hectar să fie chiar și mai mici decât în cazul vinurilor clasificate ca DOC simplă.

 

 

 

Comentarii